Protest bij opening nieuw Europees Octrooibureau

VideoWerknemers van het Europees Octrooibureau in Rijswijk hebben geprotesteerd tegen de werkomstandigheden vóór de officiële opening vanmiddag van hun nieuwe gebouw in aanwezigheid van de koning. De verontruste ambtenaren wilden op het moment van aankomst van de koning en gasten uit 138 landen hun geluid laten horen, maar dat mocht niet. 

Een spandoek waarin ze premier Rutte om hulp vragen is stille getuige van hun protest, georganiseerd door de eigen vakbond van de internationale organisatie. Er is al langer onvrede over de huidige president van de organisatie die kritiek zou afstraffen met ontslag en degradatie. Hij wordt overigens volgende week uitgezwaaid en opgevolgd. Ook Rutte zal niet veel kunnen doen. De internationale organisatie valt niet onder Nederlandse wetgeving. 

Het nieuwe gebouw in Rijswijk heeft een buitenaardse omvang. Het biedt plaats aan 3000 werknemers, van wie nog geen 400 uit Nederland. Bij het bureau worden octrooien verleend voor uitvindingen in meer Europese landen. 

Het gebouw onder andere van de Nederlandse architect Diederik Dam telt 27 verdiepingen en heeft 205 miljoen gekost. Dat is betaalt uit eigen middelen. Het gebouw is duurzaam met hangende tuinen en er komt nog water omheen. 

Volledig scherm
Het nieuwe gebouw in Rijswijk heeft een buitenaardse omvang. © Videostill

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag