Protest in Den Haag ontaardt in rellen, ME grijpt in

VideoDe demonstratie bij het politiebureau De Heemstraat in Den Haag naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez is maandagavond uit de hand gelopen. De politie sprak van een grimmige sfeer. Mensen op straat gooiden winkelruiten in en vernielden tramhokjes. De Mobiele Eenheid is in actie gekomen en de politie heeft charges uitgevoerd. Rond 3 uur 's nachts keerde de rust terug in de wijk.

Volledig scherm
Mitch Henriquez. © Facebook
Volledig scherm
© AD

Afgebroken straatstenen, bijeen geveegd glas en een grote brandplek midden op straat. De rust is dinsdagochtend terug in de Schilderswijk in Den Haag, maar het is nog zichtbaar dat er een nacht van rellen is geweest.

Sommige bewoners van de Schilderswijk menen dat een hoop mensen naar de wijk waren gekomen, uit waren op rellen. Daar zijn een autochtone, een hindoestaanse en een Antilliaanse bewoner het over eens. Een van hen zei dinsdagochtend dat er een oproep op Facebook zou zijn geweest. ,,Ze zijn gewoon komen rellen. Ik ben blij dat mijn auto nog heel is.''

Op het Hobbemaplein waren rond 1 uur 's nachts nog vele tientallen mensen aanwezig. Ook waren er vele agenten op het plein en cirkelde een politiehelikopter rond. Volgens de politie hebben veel betogers zich verspreid. Van zeker een winkel zijn ruiten ingegooid. Ondanks dat de politie aanwezig was, lukte het een aantal relschoppers spullen uit de etalage mee te nemen.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld bij de demonstratie af, meldt Omroep West. Volgens de omroep wil de burgemeester verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

,,Het is een ernstige zaak. Zeker als je weet dat een politiekorps onder leiding van de politiechef op alle mogelijke fronten heeft geprobeerd de verbinding te zoeken'', zei Van Aartsen op Radio 1.

Chaos 
Het protest begon maandagmiddag rustig, maar escaleerde 's avonds. Ongeveer vijfhonderd betogers waren samengestroomd om te protesteren. De actievoerders roepen leuzen als ,,Politie moordenaars!''

Agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade zijn een container, een schaftkeet, een mobiel toilet en matrassen in brand gestoken. De politie heeft ook een waterkanon en politiehonden ingezet en probeerde te voorkomen dat demonstranten het politiebureau bestormden.

Een politiewoordvoerder kon nog niets zeggen over aanhoudingen. Een camera-auto registeerde de ongeregeldheden. De betogers gooiden met stukken meubilair en belagen daarmee ook de agenten. Ook hebben ze barricades gemaakt over de volle breedte van de straat. De actievoerders gebruiken daar metershoge hekken voor, die ze hadden gevonden bij bouwputten.

(Tekst loopt door onder video's)

Eisen

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Politieagenten gingen aan het begin van de demonstratie in gesprek met de betogers, die op hun beurt een petitie met eisen hadden opgesteld. De betogers werden toegesproken: ,,Doe je mond open om te laten zien dat iedereen rechten en plichten heeft.'' Mad Mothers, een beweging die zich inzet tegen discriminatie en racisme, ondersteunde de demonstratie en ook een organisatie die zich hardmaakt tegen Zwarte Piet was aanwezig.

De betogers eisten onder meer dat de betrokken agenten geschorst worden, dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de gebeurtenissen afgelopen weekend, dat er een diepgaand onderzoek komt naar het politiekorps in verband met vermeend racistisch geweld en dat de Haagse agenten worden uitgerust met bodycams.

Ook eisten de betogers een passende straf voor het vals verspreiden van informatie aan media en het aftreden van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Intussen werd een agent uitgejouwd met de woorden 'fuck the police'. De betogers eisten rechtvaardigheid: ,,Mensen die niet wit zijn, worden geconfronteerd met racisme.'' De groep betogers stond pal voor het politiebureau aan De Heemstraat en riep: ,,No justice, no peace.'' Ook werd een minuut stilte voor de overleden Henriquez gehouden.

,,Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend", zei een jongeman die samen met vrienden een vuur stookte op straat. Zijn gezicht ging voor de helft verscholen achter een bandana waarop de kaken van een doodshoofd staan afgebeeld. ,,Vanavond heeft iedereen hetzelfde doel. Er zijn hier Nederlanders, Turken, Marokkanen en Arubanen. Het maakt niet uit. Als de politie aan een van ons komt, komen ze aan ons allemaal."

Politie betuigt medeleven
De politie laat weten dat zij meeleeft met de nabestaanden van de 42-jarige overleden man uit Aruba. ,,Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek'', zegt plaatsvervangend politiechef Paul Entken van de eenheid van Den Haag.

,,Er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden. Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek. Het is alle partijen eraan gelegen dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt'', aldus Entken.

(Tekst loopt door onder video's)

Emoties
De dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die afgelopen weekend is overleden na een confrontatie met de Haagse politie, maakt veel emoties los in de Antilliaanse gemeenschap. Het Openbaar Ministerie had eerder maandag bekendgemaakt dat sectie wordt verricht op Henriquez' lichaam. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) belde maandag met de Arubaanse premier Mike Eman over het overlijden van de 42-jarige man. 

Henriquez werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Agenten hadden een vermoeden dat hij wapens bij zich had. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Zondag meldde het OM nog dat hij onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Maandagmiddag liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat er inmiddels meer informatie is. Zo is op beelden van de aanhouding te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

Plasterk heeft Eman verzekerd 'dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de rijksrecherche' naar de omstandigheden rond de dood van Henriquez. Plasterk hoopt dat er snel duidelijkheid komt. De Rijksrecherche kijkt bij haar onderzoek naar de doodsoorzaak en of er een verband bestaat tussen het handelen van de agenten en het overlijden van Henriquez. De Rijksrecherche is op zoek naar meer getuigen en mensen die de aanhouding hebben gefilmd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag