Protestactie KOZP rustig verlopen: ‘Toch een van de spannendste demonstraties van het jaar’

VIDEOEigenlijk hadden de aanhangers van Kick Out Zwarte Piet langs de route willen staan deze zaterdag. ,,Maar op dringend advies van de politie zijn we uitgeweken naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov,’’ zegt Mariam el Maslouhi, Haagse woordvoerster.

Volledig scherm
Protest van Kick Out Zwarte Piet op de Koekamp in Den Haag. © ANP

Daar verzamelen zich vanaf 13 uur zo’n 500 mensen, met borden en spandoeken tegen Zwarte Piet, tegen uitsluiting, maar ook tegen Mark Rutte, die volgens de betogers zijn stem had moeten laten horen toen vorige week een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet met geweld werd verstoord.

Een angstig incident, een daad van terreur, stelt Mitchell Esajas van KOZP naar het publiek. ,,Maar het maakt wel dat jullie nu met z’n allen hier staan. En dat is heel bijzonder als je bedenkt, dat Kick Out is begonnen met Quincy Gario en Jerry Afriyie, die gekleed in shirtje ‘Zwarte Piet is racisme’ jaren geleden met z’n tweetjes langs de intocht stonden.’’

‘Hooligans’

De speeches op het podium zijn emotioneel van toon: El Mashloui vecht tegen haar tranen als ze praat over de dreiging van de afgelopen weken én van vandaag. ,,Vergeet niet dat we ook nu omringd worden door hooligans.’’ Een boodschap die ondersteund wordt door Volkskrantcolumniste Asha ten Broeke, die op het podium vertelt dat ze hoorde dat er 300 hooligans op weg zijn naar Den Haag.

Quote

Loop in een colonne naar het station, ontdoe je van alle an­ti-Zwar­te Pietuitin­gen en blijf bij elkaar

Mariam El Maslouhi

Aan het einde van de manifestatie dreigt de tot dan toe gemoedelijke sfeer wat grimmiger te worden. ,,Loop in een colonne naar het station, ontdoe je van alle anti-Zwarte Pietuitingen en blijf bij elkaar,’’ waarschuwt El Maslouhi. Hoewel het advies is rustig te blijven, klinken tot ver in het centraal station de leuzen: ‘Zwarte Piet, weg ermee’ en ‘No more black face’. Op een enkel boegeroep na, roept dat verder geen boze reacties op van omstanders.

Als alle treinen zijn vertrokken, doet niets rondom het Koekamp vermoeden dat daar zojuist een van de spannendste demonstraties van het jaar heeft plaatsgehad.

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag