Volledig scherm
Strandhuisjes in Kijkduin. © Frank Jansen

Provincie staakt verzet tegen strandhuisjes Kijkduin

De exploitanten van de veertig strandhuisjes bij Kijkduin hoeven niet langer te vrezen voor Zuid-Holland. De provincie staakt definitief haar verzet.

Niet iedereen is blij met de stap van Zuid-Holland. ,,Kennelijk heeft de lobby van de exploitanten veel succes gehad'', moppert Christine Teunissen van de lokale Partij voor de Dieren.

Vijf jaar

De huisjes aan het strand van Kijkduin staan er sinds 2016 voor een periode van vijf jaar. Of ze daarna mogen blijven, hangt af van de evaluatie die Den Haag zal laten uitvoeren. Op aandringen van de Zuid-Hollandse politiek legt de provincie zich neer bij het toekomstige oordeel van gemeente en waterschap. Eerder ging de provincie nog in beroep tegen de komst van de Haagse strandhuisjes.

Commotie

De commotie rond de Haagse strandhuisjes is vanaf het allereerste begin groot geweest. Maar vooral nadat overheden, natuurclubs en het rijk gezamenlijk een kustpact tekenden, ging het verzet in een hogere versnelling.

De sfeer werd er niet beter op. Op het strand gingen voor- en tegenstanders zelfs een keer met elkaar op de vuist. In de raadszaal van het Haagse stadhuis smeekte exploitant John Roos geëmotioneerd om een minder gepolariseerd debat. ,,Mijn gezin, mijn kinderen worden op de sociale media bedreigd'', zei hij. ,,Men schrijft dat de boel in de hens gaat, dat ons iets zal worden aangedaan.''

Rustiger werd het pas na een uitspraak van de Raad van State. Die concludeerde in oktober 2017 dat 'de locatie van de strandhuisjes zorgvuldig is bepaald' en dat ook het groene karakter van het strand niet wordt aangetast door de huisjes. ,,Eindelijk hoeven we ons niet meer te verdedigen'', zei Hagenaar Jeroen Struving die met zijn partner twintig van de strandhuisjes beheert.

Verdubbeling

De Partij voor de Dieren vreest dat bij een positieve evaluatie de deur wordt open gezet naar een verdubbeling van het aantal strandhuisjes. Evenals andere linkse fracties wil ze dat de evaluatie gebruikt wordt om te onderzoeken of de huisjes de natuur echt niet aantasten.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, strand) vindt dat echter niet nodig. ,,Dat hebben we vooraf door deskundigen laten doen. En ook de rechter heeft er al over geoordeeld."

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag