Volledig scherm
Boudewijn Revis: ,,Stikstofplannen hebben alleen betrekking op huidige landelijke woningbouwopgave. © ANP

Provincie Zuid-Holland in gesprek over huizen in de buurt van duingebieden

De provincie Zuid-Holland is in gesprek met het rijk over hoe er in de toekomst tóch huizen kunnen worden gebouwd in de buurt van duingebieden. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State is dit nu bijkans onmogelijk.

Met name voor de grote woningbouwopgave van Den Haag is dat een groot probleem. De maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot te verlagen zetten lokaal geen zoden aan de dijk. Dat zegt wethouder Revis (Ruimtelijke Ordening).

Het opvallendste plan van de regering is de verlaging van de maximumsnelheid overdag. Maar rond een stad als Den Haag mag nu al niet harder worden gereden dan 100 kilometer per uur , stelt Revis namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Uitkopen

Buiten de snelheidsverlaging wil het kabinet ook extra miljoenen gaan uittrekken om varkensboeren uit te kopen. Verder moeten boeren straks veevoer gaan gebruiken dat voor beduidend minder uitstoot van ammoniak zorgt. Maar dit soort stallen zijn er nauwelijks in Den Haag, dus ook daar valt geen milieuwinst te behalen.

Revis benadrukt dat de stikstofplannen alleen betrekking hebben op de huidige woningbouwopgave van landelijk 75.000 woningen, terwijl gemeenten als Den Haag ook in de toekomst nog veel extra huizen moeten bouwen.

Drempel

Omdat de stikstof lokaal neerslaat op de bodem, geldt de aanwezigheid van Natura2000-gebieden als extra drempel voor nieuwbouw. En Den Haag wordt langs de kust ingeklemd door duingebieden die deze beschermde status hebben.

Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om deze status in te trekken in kleine natuurgebieden waar beschermingsmaatregelen tot nu toe weinig uithalen. Dat laatste geldt, blijkt uit het jongste beheerplan, voor het Westduinpark tussen Scheveningen en Kijkduin.

Toch is zowel bij de provincie als bij de gemeente niet aan de orde dat aan het rijk wordt gevraagd om de Natura2000-status van Westduinpark te heroverwegen. ,,Dat is ook helemaal onze bevoegdheid niet", aldus gedeputeerde Baljeu.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag