Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Psychiatrische patiënt knapt op van sporten

Een project om psychiatrische patiënten in Den Haag meer te laten sporten is een succes. Dat meldt zorgverlener Parnassia Groep. Het initiatief met de naam 'Dutch Trainee Cup' is in 2015 van start gegaan. Inmiddels doen er 32 patiënten mee.

Het project houdt in dat mensen met psychische- en/of verslavingsproblematiek een half jaar lang twee keer per week kunnen sporten bij een club. Zij krijgen daarbij begeleiding vanuit de sportvereniging én vanuit begeleiders van Reakt, een onderdeel van Parnassia Groep.

Vrijwilligerswerk
Ook verrichten de deelnemers een keer per twee weken een dagdeel vrijwilligerswerk voor de sportvereniging. 22 deelnemers zijn na de zes maanden dat het  project duurt doorgegaan en lid geworden van 'hun' sportvereniging.

Het is de bedoeling dat de deelnemers psychisch opknappen van het sporten. Door 'op een juiste wijze te sporten', kun je veel gezondheidswinst boeken, aldus Parnassia Groep. Die winst bestaat bijvoorbeeld uit een gezond gewicht, een gezonde leefwijze en een groter gevoel van welbehagen.

Bewegen
Daarbij is bewegen 'een laagdrempelige manier om weer te integreren in de maatschappij'. Deelnemers komen de deur weer uit, komen onder de mensen en krijgen structuur in een dag- en nachtritme. Dit kan ervoor zorgen dat ze (blijvend) grip krijgen op hun psychische gezondheid.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag