Volledig scherm
© ANP/AD

Publiek door het lint na horen eis doodrijder Donnie Rog

Maandag stond de 21-jarige Bulgaarse autobestuurder die vorig jaar de 13-jarige Donnie Rog doodreed terecht in de rechtbank van Den Haag. Nadat tegen hem een celstraf van vier maanden en een maximale werkstraf van 240 uur werd geëist, keerde het in de rechtszaal aanwezige publiek zich tegen hem en brak een grote vechtpartij uit.

Journalisten die in de rechtszaal aanwezig zijn, melden het incident op Twitter. Nadat de eis van het OM kenbaar was gemaakt, keerde het aanwezige publiek, ruim 50 personen, zich tegen de verdachte. Daarbij vlogen zelfs stoelen door de lucht.

De familie van de overleden Donnie werd daarop uit de zaal verwijderd. De behandeling van de zaak werd zonder hen verder afgehandeld.

Ongeval
De 13-jarige Donnie werd in juli 2012 op de Haagse Van Boetzelaerlaan geschept door de auto van de verdachte. De jongen bezweek de volgende ochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De 21-jarige Bulgaar vluchtte in zijn auto, naar eigen zeggen volledig in paniek. Hij meldde zich pas een avond later op het politiebureau. Zijn aan de voorkant beschadigde auto werd gevonden in de Bloemfonteinstraat.

Onderzoek
Uit proeven bleek later dat de Bulgaar tussen 67 en 85 kilometer per uur moet hebben gereden, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. 'Ik reed achter een brandweerwagen aan. Ik heb de jongen niet gezien, het spijt me', zei de verdachte tijdens de behandeling van de zaak.

Toen hij de familie met het verlies condoleerde, volgden uit de zaal opmerkingen dat hij daar wel wat laat mee was. De jongeman bleef na het incident in de rechtszaal eerst snikkend achter. Hij zou zijn geslagen. Ook hij vertrok daarna uit de zaal.

Eis
De verdachte hoorde een celstraf van vier maanden en een maximale werkstraf van 240 uur tegen hem eisen, een proeftijd van twee jaar en drie jaar rijontzegging.

Achter gesloten deuren
Het is volgens de woordvoerder van de rechtbank niet duidelijk of de verdachte ook 'fysiek geraakt is'.  'Er lijkt een verband te zitten tussen de eis en wat daarna gebeurde.'

De zaak werd onderbroken en de verdachte in veiligheid gebracht. De woordvoerder zegt dat de zaak verder gaat achter gesloten deuren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag