Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Frank Jansen

Puchrijders vechten tegen verbod in Den Haag: ‘Zelf bepalen wanneer we de weg op gaan’

Puchrijders vechten tegen het verbod op de brommertjes in Den Haag. Ze willen zelf kunnen kiezen wanneer ze rondrijden. Wethouder Van Tongeren (GL) wil de vervuilende tweewielers maar tien weekenden per jaar toestaan.

‘Van Tongeren neemt Puch- en Tomosrijders hun bron van levensvreugde af.’ ‘Puchfans zijn ziek van de plannen.’ En: ‘Ontheffing van tien weekenden is een lachertje’.

De verwijten van Puch- , Zundapp- en Tomosrijders aan het adres van wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) waren afgelopen week tijdens een commissievergadering in het stadhuis niet van de lucht. De wethouder kondigde vorig jaar aan dat het stadsbestuur de vervuilende brommertjes in de stad gaat verbieden. Dat is volgens haar nodig, omdat mensen ziek worden van de vervuilende lucht.

Onder druk van Puchfans deed ze later water bij de wijn. Ze wil de rijders nu jaarlijks tien weekenden geven waarop de brommers wél buiten mogen rijden. Maar ook dit alternatieve plan stuit op verzet. ,,We zijn er niet blij mee’’, zegt Kees Koppens van de Loosduinse Puchclub.

Opgeknapte brommers

Tomos- en Puchrijders willen zelf beslissen wanneer ze een rit maken. ,,Als het van de tien weekenden, zes weekenden regent, rijden we niet. Niet omdat we watjes zijn. Maar onze brommer willen we niet nat laten worden. Het zijn mooi opgeknapte brommers.’’

Volgens diehard Marcel Plugge valt de vervuiling mee. Hij vindt dat de wethouder brommerfans hun geliefde hobby en passie afpakt. Plugge pleit voor een ander scenario: 240 uur per jaar vrij rijden per kenteken. De brommerfans krijgen steun van onder andere Groep de Mos, CU/SGP, VVD en de HSP.

App

Van Tongeren heeft begrip voor de kritiek en laat onderzoeken hoe ze Puchrijders meer ritvrijheid kan geven. Mogelijk kan Den Haag een effectieve app ontwikkelen, denkt ze. Fans kunnen dan via die app een beperkt aantal brommerritten afnemen. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat systeem fraudebestendig kan maken.  

Bekijk hieronder de beelden van 10 oktober 2019 waarin de wethouder uitleg geeft over het verbod. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag