Volledig scherm
Recent stikte een verstrikte bruinvis in een net van een staand want visser, zegt raadslid Robin Smit. © Partij voor de Dieren

PvdD: 'Snel verbod op staand want vissen'

De discussie over staand want vissen laait weer op. De Partij voor de Dieren dient volgende week een initiatiefvoorstel in om deze manier van vissen voor de kust van Den Haag compleet te verbieden.

,,Het is gewoon een supergevaarlijk vistuig. Moeten we nu werkelijk wachten op het volgende slachtoffer? Maar dan een mens?'' zegt raadslid Robin Smit van de partij.

Staand want vissers en surfers vliegen elkaar sinds enige tijd met enige regelmaat in de haren vanwege het vistuig. De vissers gebruiken een net van soms honderden meters lang dat rechtop, als een soort hek, in het water wordt gezet. Het is een effectieve manier van vissen, maar niet bepaald diervriendelijk. Beschermde vissoorten zouden regelmatig vastzitten en ook surfers vrezen verstrikt te raken in de netten die boven water nauwelijks waarneembaar zijn.

Recent raakte een bruinvis in zo'n net verstrikt. Het dier raakte gewond en stikte. ,,Triest'', zegt Robin Smit van de Partij voor de Dieren die een verbod wil via de APV.

Mediation

Op dit moment loopt er een mediationtraject tussen de vissers, surfers en de gemeente om de spanning uit de lucht te halen en tot goede afspraken te komen waar deze netten toegestaan zijn.

Smit zegt geen vertrouwen te hebben in dat traject. De gemoederen waren voor de vakantie nog oververhit, zegt hij. De partij dient volgende week een initiatiefvoorstel in. Dat wordt dan na de vakantie behandeld.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag