Beeld ter illustratie: Henk Bres
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Henk Bres © ANP

PVV distantieert zich van haattweet Henk Bres met oproep tot genocide

De PVV in Den Haag heeft zojuist afstand genomen van een tweet die enige dagen geleden door hun fractiemedewerker Henk Bres werd geretweet. In de oproep van Bres op sociale media riep ene Claudio Salvatore76 op tot genocide. ‘Vieze nikkers. Echte kut-Afrikanen. Laf, stiekem en altijd in een groepje. Ik zeg uitroeien met een goede Hitler.’ 

Islam Democraten overweegt een klacht in te dienen over Bres bij het presidium van de Haagse raad, die bestaat uit de burgemeester en alle fractievoorzitters. ,,Bres heeft een voorbeeldfunctie. Dit mogen we niet zomaar laten passeren’’, aldus raadslid Nur Icar van de Islam Democraten.

Bres retweette de haatboodschap over de ‘goede Hitler’ richting zijn 15.400 volgers. Icar van Islam Democraten riep gisteravond de PVV op publiek afstand te doen. De tweet van Bres ging volgens Icar ver over de streep. ,,Dit past niet bij een volksvertegenwoordiger van de internationale stad van vrede en recht,’’ stelde Icar. ,,Politici moeten verbinden. Geen groepen tegen elkaar uitspelen.’'

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

De oproep van Claudio_Salvatore76 is door Henk Bres geretweet.
Volledig scherm
De oproep van Claudio_Salvatore76 is door Henk Bres geretweet. © Screenshot Twitter

Walgen

PVV Den Haag reageerde zojuist dat ze afstand neemt van de oproep tot genocide. De retweet van Bres zien zij als een actie op persoonlijke titel. ,,Henk heeft dit op eigen rekening geretweet uit emotie vanwege het gruwelijke filmpje wat erbij zat, maar het spreekt voor zich dat de Haagse PVV hier niets mee van doen heeft. Wij walgen van racisme en discriminatie en dit onderschrijven wij allemaal’’, aldus de partij. In het filmpje werd geweld getoond.

Icar van Islam Democraten zei zojuist ‘blij te zijn’ met het standpunt van de PVV. Bres heeft zijn retweet inmiddels verwijderd. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer, voorzitter van de adviescommissie Kunst en Cultuur, ontkent dat hij nooit op Crossing Border is geweest voordat hij een negatief oordeel velde over het festival. ,,Een ander commissielid en ikzelf hebben het festival uitgebreid bezocht”, zei hij bij de presentatie van zijn advies aan een groep raadsleden. ,,Het is jammer dat zulke mededelingen in het publieke domein worden gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag