PVV'er Bres maakt debuut in de Haagse raad: 'De beuk d'r in!'

VideoRas-Hagenees Henk Bres is nu officieel onderdeel van de lokale Haagse politiek. De PVV'er werd vanavond door burgemeester Pauline Krikke geïnstalleerd als fractievertegenwoordiger, een soort reserveraadslid. 

'De beuk d'r in!' zei Bres voor aanvang van zijn entree in de raadzaal. ,,Ik ga vooral voor beter dierenwelzijn: daar moet echt héél veel aan gebeuren. Morgen stuur ik de eerste brief daarover aan formateur Edith Schippers.'' Bres belooft 'zichzelf' te blijven. Dus een jasje en dasje draagt hij niet. ,,Ik zei nog tegen onze medewerker: zal in in mijn string komen? Nee, dat werd me afgeraden. Haha.'' 

Bij de verkiezingen vorige maand kreeg Bres ruim 1800 voorkeurstemmen. Daarmee had hij recht op een raadzetel, maar na intern overleg zag hij daarvan af. Nu is Bres fractievertegenwoordiger en mag hij voorbereidende debatten voeren. Reserveraadsleden als Bres zijn officieel geen lid van de gemeenteraad van 45, dus ze stemmen niet over collegevoorstellen. 

Reserveraadsleden
Behalve Bres werden er nog achttien fractievertegenwoordigers geïnstalleerd. De populaire CDA'er Michel Rogier maakt zo zijn comeback. Rogier viel buiten de boot na de verkiezingen. Nida-lijsttrekker Cemil Yilmaz kreeg eveneens niet genoeg stemmen voor een raadszetel, maar wordt ook fractievertegenwoordiger. 

Volledig scherm
Henk Bres wordt beëdigd door burgemeester Pauline Krikke. © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (11%)
1352 stemmen