Opera Zalencentrum/Karen Gerbrands
Volledig scherm
Opera Zalencentrum/Karen Gerbrands © Anp/Google Streetview

PVV: 'Geen kalifaatcongres in Den Haag'

UPDATEDe Haagse PVV wil de islamitische conferentie van Hizb ut-Tahrir in zalencentrum Opera komend weekeinde schrappen: ‘Deze extremistische organisatie is in Duitsland verboden’. Burgemeester Krikke ziet niks in een verbod.

PVV-raadsleden Karen Gerbrands en Willie Dille hebben schriftelijke vragen gesteld over de kalifaatconferentie zondag in het zalencentrum.
Thema van de bijeenkomst met buitenlandse sprekers is ‘terug naar de glorie van islam’ (...) ,,zodat we exact de stappen kunnen weten hoe we de Islamitische Staat Al Khilafah wederom kunnen oprichten in de moslimlanden’’ staat op de Facebook-pagina van de organisatie. ,,Zodat de moslims weer in eer en veiligheid kunnen leven.’’

De Haagse PVV wil dat burgemeester Pauline Krikke en het kabinet de conferentie verbieden. Gerbrands en Dille stellen dat Hizb ut-Tharir een ‘extremistische club’ is. De organisatie is verboden in onder meer Pakistan en Duitsland, mede vanwege antisemitisme.
,,We gaan van de ene haatbaardconferentie naar de ander. Den Haag lijkt inmiddels meer op Riyad dan op een Nederlandse stad’’, zegt PVV-raadslid Karen Gerbrands. ,,De extremisten van Hizb ut-Tahrir moeten op geen enkele manier gefaciliteerd worden om in Den Haag hun antidemocratische en anti-Westerse vergif te kunnen spuwen.’’ 

'De Mos moet actie ondernemen'
De PVV roept ook Groep de Mos op om actie te ondernemen. Een van de kandidaten van Groep de Mos is eigenaar van het zalencentrum Opera. Gerbrands: ,,Daarom roepen we hem ook op om direct de stekker uit deze conferentie te trekken.'' Partijleider Richard de Mos noemt het vanavond 'goedkoop en te laag voor woorden' dat zijn kandidaat en zaal-eigenaar door de PVV aangesproken wordt. ,,Bij iedere verhuur van een zaal heeft hij contact met de politie. Zo ook bij deze aanvraag.'' De Mos wil wel dat burgemeester Krikke onderzoekt of het congres 'anti-westerse, antisemitische of anti-integratieve elementen' bevat. ,,Zo ja: dan moet deze bijeenkomst verboden worden.''

Krikke: bijeenkomst is grondrecht

Burgemeester Krikke benadrukt dat Hizb ut-Tahrir in Nederland niet verboden is. ,,De bijeenkomst valt onder de vrijheid van vergadering. Dat is een grondrecht. Net als bij alle andere bijeenkomsten die in het land worden gehouden mogen ook hier geen strafbare uitlatingen worden gedaan'', zegt Krikke in een reactie.

De poster met de aankondiging van de conferentie zondag in Den Haag.
Volledig scherm
De poster met de aankondiging van de conferentie zondag in Den Haag. © Facebook / Hizb ut Tahrir Nederland‎
  1. Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer, voorzitter van de adviescommissie Kunst en Cultuur, ontkent dat hij nooit op Crossing Border is geweest voordat hij een negatief oordeel velde over het festival. ,,Een ander commissielid en ikzelf hebben het festival uitgebreid bezocht”, zei hij bij de presentatie van zijn advies aan een groep raadsleden. ,,Het is jammer dat zulke mededelingen in het publieke domein worden gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag