Volledig scherm
© ANP

Raad eist dat Van Aartsen terugkomt van vakantie

 Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen in een spoeddebat dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en tekst en uitleg geeft over de gebeurtenissen in de Schilderswijk.

Quote

Vrijheid van demonstra­tie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discrimina­tie en geweld

Ivo Opstelten
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Twee leden van de SP sloten zich dinsdagmiddag aan bij Groep De Mos en PVV, die al eerder op spoedoverleg met Van Aartsen aandrongen.
De partijen sturen aan op een extra raadsvergadering op donderdag. 'Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester', zegt initiatiefnemer Richard de Mos.

Volgens De Mos heeft het gemeentebestuur gefaald in de optredens tegen demonstranten, onder meer door te stellen dat bij de Gaza-demonstratie geen grenzen zouden zijn overschreden en niet is opgetreden tegen IS-sympathisanten in de Schilderswijk.
Fractievoorzitter Bart van Kent (SP) ondersteunt samen met fractiegenoot Aisha Akhit de roep om een spoeddebat, waardoor de aanvraag van een extra raadsvergadering volgens de Gemeentewet mogelijk wordt. Negen handtekeningen van raadsleden zijn daarvoor voldoende, aldus Van Kent. 'De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dat is ons advies', aldus het raadslid. 'Juist nu moet een burgemeester de leiding nemen.'

De gemeente Den Haag kon dinsdagmiddag nog niet reageren op een eventueel te houden spoeddebat.

Eeerder verklaarde de woordvoerder van Van Aartsen dat de burgemeester na terugkeer 'eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast'.

Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door sympathisanten van de Islamitische Staat (IS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk.
De demonstratie daar en de ontstane onrust is volgens de woordvoerder voor Van Aartsen geen reden zijn vakantie te onderbreken. 'Er zijn 1400 demonstraties per jaar in de stad.'

Zijn vakantie werd uitgesteld door de gebeurtenissen rond de MH17. De burgemeester wordt volgens hem adequaat vervangen door zijn loco-burgemeesters Rabin Baldewsingh (PvdA, afgelopen zondag) en De Bruijn (sinds maandag).

De zegsman wil niet zeggen hoe Van Aartsen reageert op kritiek vanuit de politiek (PVV, Groep De Mos) en vanuit diverse media. 'Over zijn gemoedstoestand zeg ik niets.' In Elsevier zei de burgemeester eind juli 'diep geraakt' te zijn door aantijgingen dat hij tijdens een Gaza-demonstratie anti-Joodse leuzen op zijn beloop zou hebben gelaten.

Dat tegen de zin van de bewoners van de Schilderswijk door de gemeente is toegestaan dat afgelopen maandag een 'mars van de vrijheid' door hun straten werd gehouden, is volgens de gemeente Den Haag onontkoombaar. 'Je moet zwaarwegende redenen hebben om een demonstratie niet door bepaalde straten te laten gaan', aldus Van Aartsens woordvoerder.

Uiteindelijk besloot de ME in te grijpen om een confrontatie tussen demonstranten en sympathisanten in de Haagse wijk te voorkomen. Zes mensen werden aangehouden omdat zij met stenen gooiden.

'Onaanvaardbaar'
De gewelddadigheden zondag bij de betoging in de Schilderswijk in Den Haag zijn onaanvaardbaar, vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Tegendemonstranten verstoorden daar een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS was gericht, door met stenen te gooien. 'Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld', stelt hij in een reactie op de gebeurtenissen.

'Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld', stelt hij in een reactie op de gebeurtenissen.

Rechten niet onbegrensd
Opstelten wijst erop dat demonstreren en je mening uiten mag en ook een groot goed is, maar dat die rechten niet onbegrensd zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) hanteert volgens hem een strakke lijn. 'Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, IS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd.' Voor elke vorm van discriminatie is in Nederland geen plaats, stelt hij.

Het CDA en de fractie Voor Nederland (VNL) hebben Kamervragen gesteld over het geweld door de IS-sympathisanten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag