Volledig scherm
Fractievoorzitter van de Haagse PVV Karen Gerbrands © Frank Jansen

Raadsfracties willen vertrek Haagse PVV uit presidium

Een flink deel van de Haagse politiek vindt dat de PVV na de harde aanval op de rest van de lokale politiek moet opstappen uit het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, het presidium. ,,Wat doe je nog in dat overlegorgaan als je anderen ervan beschuldigt dat ze je dood wensen'', zegt SP'er Bart van Kent.

Ook coalitiepartijen D66, PvdA en de HSP zitten op die lijn: ,,Als je de hele raad niks vindt, dan lijkt me een plek in het presidium niet houdbaar'', meldt D66-fractieleider Robert van Asten. Donderdag, voor aanvang van de raadsvergadering, praten de fractievoorzitters nog over de kwestie.  

Hommeles
Het is al langer hommeles tussen de grootste oppositiepartij PVV en de andere partijen in de raad. Vorige maand publiceerde PVV-fractieleider Karen Gerbrands een uitgebreide aanklacht over de collega-fracties, die zouden de PVV tegenwerken en uitlachen. Politici in de raad zouden zelfs een aanslag op een PVV'er goedkeuren, claimde Gerbrands.  

Vooral die aantijging is totaal verkeerd gevallen. Daarom is Gerbrands gevraagd die woorden terug te nemen, maar dat weigert ze, melden verschillende partijen. D66'er Van Asten: ,,De PVV is door een boel mensen gekozen, dan heb je wel een verantwoordelijkheid. Daar lopen ze nu van weg.''

Gesprek
Gerbrands wil niet inhoudelijk ingaan op het appel van de fracties om uit het presidium te stappen: ,,We zijn nog in gesprek'', zegt ze. En het is de afspraak volgens Gerbrands dat hierover geen mededelingen gedaan worden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag