Volledig scherm
© Twitter @MarkStormD66

Raadsleden Rijswijk bedreigd vanwege azc-opvang

Meerdere raadsleden van Rijswijk ontvangen dreigbrieven naar aanleiding van de komst van een asielzoekerscentrum in Rijswijk. Zij worden persoonlijk aangeschreven, op iedere brief staat een andere boodschap.

Volledig scherm
De brief die raadslid Marieke Alberts kreeg. © Marieke Alberts
Volledig scherm
De brief aan Lammert van Dijk. © Lammert van Dijk

'Meneer Storm, wilt u er nog even goed over nadenken of dat AZC er moet komen. Ik heb u zo zien lopen en u lijkt me een heel schappelijke kerel. Ik merk het wel en anders merkt u het ook', is er in een dreigbrief aan D66-raadslid Mark Storm te lezen.

De boodschap is per post naar het huisadres van Storm gestuurd. Zelf reageert hij gelaten op het dreigement. 'De dag die je wist dat zou komen', zette hij in een tweet. ,,Dat zet ik er niet voor niets boven," licht hij per telefoon toe. ,,Ik word er niet bang van. Het is eerder sneu en triest, dat je denkt dat je zo indruk kan maken. Misschien ga ik hem wel inlijsten, dat is sowieso iets dat de afzender niet voor ogen heeft met deze boodschap."

'Gezellig'
Storm is niet de enige die een brief op zijn deurmat vond. Zo laat Yvonne Hagenaars (PvdA) weten 'ook zo'n gezellige brief' te hebben gekregen. Net als haar collega's Jos Bolte en Wil van Nunen.

'Dag Yvonne. Ten eerste wat een heerlijke dochters heb je.. Mmm. Als dat AZC er nog komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk even goed na over dat AZC. OK?', is de boodschap die op het A4-tje staat die Hagenaars ontving.

,,Hier is echt over nagedacht," zegt Hagenaars. ,,Het lijkt het werk van een cluppie. Het is erg gecoördineerd gebeurd. Afschuwelijk dat mensen dit doen."

'Ernstig'
Ook twee raadsleden van Groenlinks hebben een exemplaar op de deurmat gevonden. Eric Schutte (SP) behoort niet tot de groep ontvangers. ,,Wel echt heel ernstig dat dit gebeurt. Natuurlijk mag je in dit soort discussies je mening geven, boos worden. Maar dit soort dreigementen? Wat willen ze hiermee bereiken?"

Storm had dit soort reacties wel verwacht, nadat de gemeenteraad vorige week dinsdag besloot 500 vluchtelingen te gaan opvangen op een locatie in de Plaspoelpolder.

,,Het verbaast me niets. Je weet dat het een beladen onderwerp is." Toch vindt hij het 'ongemakkelijk ' dat de brief is gestuurd naar zijn woonhuis, waar hij niet alleen woont. Storm heeft de brief laten registreren bij de politie, ook gaat hij burgemeester Michel Bezuijen inlichten over het incident.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag