Volledig scherm
Het centrum van Den Haag. © anp

Radicale moslims uit Den Haag ontvluchten Nederland

Nederlandse moslims die bekend staan als radicaal zijn op de vlucht geslagen na de verijdelde aanslag in België en de terreurdaden in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag hebben de laatste dagen elf van hen de benen genomen. Vier van hen werden aangehouden in Turkije. Zij wilden naar Syrië.

Quote

Het wordt jongeren te heet onder de voeten in Den Haag

Het viertal liep al langer rond met plannen om naar Syrië te gaan, bevestigen bronnen aan het AD, maar pakte versneld zijn biezen. Volgens het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid werd het de groep te heet onder de voeten, na de aanslagen in Frankrijk en de verijdelde plannen van een terreurcel in België. ,,Er leeft angst voor arrestaties in Nederland.''

Dat geldt ook voor andere jongeren, die inderhaast Den Haag hebben verlaten. Een aantal heeft onderdak gevonden in Marokko of is ondergedoken bij familie.

Ook de jonge Haagse moslim 'Abe Zakaria' was van plan de Hofstad voor Syrië te verruilen, in de nasleep van de gebeurtenissen in Frankrijk en België. Eenmaal onderweg zou hij echter spijt hebben gekregen en met hulp van familie zijn teruggekeerd naar Nederland.

Paspoort inleveren

Terug in Den Haag moest hij zich meteen melden op het politiebureau. 'Abe Zakaria' zit momenteel niet vast, maar heeft wel zijn paspoort moeten inleveren.

De vier jongeren met wie hij naar Syrië vertrok, zijn op hun beurt in Turkije opgepakt. Mogelijk is dat gebeurd op aanwijzingen van inlichtingendienst AIVD, die een lijst met namen van radicale moslims uit Nederland aan de Turkse autoriteiten zou hebben overlegd.

De groep Hagenaars werd volgens een Haagse bron al langer door de dienst in de gaten gehouden. ,,Nu blijkt dat de namenlijst die aan Turkije is doorgegeven heel goed werkt.'' Op die lijst staan vermoedelijk enkele honderden namen. Het overgrote deel van deze personen is nog wel in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag