Volledig scherm
Dick Jol hoorde twee weken geleden 90 dagen celstraf en 180 uur werkstraf tegen zich eisen. © ANP

Rechter legt oud-scheidsrechter Jol 150 uur taakstraf op

Tegen Dick Jol werd twee weken geleden in de rechtbank in Den Haag negentig dagen gevangenisstraf en 180 uur werkstraf geëist voor mishandeling en bedreiging. Vandaag stond de oud-scheidsrechter opnieuw voor de rechter en kreeg hij 150 uur taakstraf en een boete van 250 euro opgelegd.

De rechtbank velde vandaag het oordeel dat Dick Jol zich schuldig heeft gemaakt aan de mishandeling van een 20-jarige vrouw en de bedreiging van haar 22-jarige vriend en een 56-jarige timmerman eind november 2015. Hoewel schuldig bevonden, was de rechtbank wel van mening dat Jol een minder zware straf toegewezen moest krijgen dat de officier van justitie twee weken geleden eiste. De mishandeling op de 22-jarige vriend van de met een steigerdeel bedreigde vrouw achtte de rechtbank niet bewezen.

Daarnaast nam de rechtbank als strafverminderende factoren mee dat de aanvaringen zo'n anderhalf jaar geleden plaatsvonden en dat Jol zich na zijn voorarrest aan 'alle afspraken heeft gehouden en geen nieuwe feiten heeft gepleegd'. Dick Jol was vandaag zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

Aangifte
Drie mensen deden destijds aangifte tegen de voormalig voetbalscheidsrechter. De 61-jarige Jol zou eind november 2015 een buurman en zijn vriendin hebben mishandeld met een metalen steigerdeel van ruim anderhalve meter lang. Ook zou hij ze met de dood hebben bedreigd. De twee reden met een scooter over de stoep in Scheveningen.

Jol werd daar heel boos over. Dat zou namelijk al vaker zijn gebeurd. Over en weer werd veel op z'n typisch Haags gescholden. Jol zou de jonge buurman met de staaf op zijn heup hebben geslagen en zijn vriendin op haar borstbeen. Zij moest naar het ziekenhuis. Beiden hebben geen blijvend letsel opgelopen.

Eerder die dag was er nog een incident. Jol was met zijn broer Piet aan het schilderen bij een huis in Wassenaar. Ze kregen daar ruzie met de timmerman die ook aan het werk was. Toen de Brabantse timmerman de broers Jol uitschold voor 'kut Hagenezen' werd Jol boos en ging hij - volgens de verklaring van de timmerman - 'als een dolle stier met een hakbijl' achter hem aan.

Toen de timmerman uit de media vernam dat er aangifte was gedaan tegen Jol, besloot hij dat ook te doen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag