Volledig scherm
DEN HAAG - Parkpop 2017. Een optreden van Broederliefde. FOTO DESIREE SCHIPPERS © Desiree Schippers

Rechter: Omstreden rapport over Haagse evenementen is 'niet geheim'

Een controversieel rapport over Haagse evenementen en hun bezoekersaantallen is niet geheim, zo heeft de Haagse rechtbank vanmorgen bepaald. 

Directeur Guus Dutrieux van Parkpop had, mede namens enkele andere grote evenementen in Den Haag, een kort geding aangespannen tegen de Haagse gemeenteraad die eind januari weigerde het omstreden rapport nog langer geheim te verklaren.

In het rapport presenteert de Haagse Hogeschool in opdracht van de gemeente Den Haag berekeningen van de bezoekersaantallen van gratis evenementen als The life I live (Koningsnacht en Koningsdag), Parkpop en het Bevrijdingsfestival van Den Haag. 
 

Schade

Volgens Dutrieux wijken de cijfers sterk af van de bezoekersaantallen die de organisatoren zelf gebruiken. ,,Zowel naar beneden als naar boven,'' zei hij eerder.  Volgens de organisatoren leidt openbaarmaking van de 'foute gegevens' tot financiële schade. Bovendien was de Haagse organisatoren geheimhouding toegezegd. 

Volgens de rechter heeft de Haagse gemeenteraad alle recht om geheimhouding op een rapport te laten vervallen of te bekrachtigen.  Bovendien is er in dit geval geen sprake van een 'onmiskenbaar onrechtmatig besluit'. 

Vonnis

Raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij is niet verrast door het vonnis. "Vanzelfsprekend had de gemeenteraad de geheimhouding bevestigd als daar reden toe was'', zegt hij. "Het college heeft bij de rechter geprobeerd om te onderbouwen waarom het evenementenrapport geheim moet blijven. Dat is niet gelukt." 

Voor Haags wethouder Karsten Klein is de uitspraak een hard gelag. Ook al omdat hij de geheimhouding had toegezegd aan de organisatoren van de gratis Haagse evenementen.

,,Het is nu aan de gemeenteraad'', zegt een woordvoerder van de gemeente. In afwachting van het vonnis hebben de fracties toegezegd niet over het rapport te spreken.'' Morgen wordt de geheimhouding van het rapport opnieuw in de raad besproken. 

Geheimzinnigheid

Volgens Joeri Oudshoorn is het helemaal niet nodig om tot morgen te wachten. ,,Wethouder Karsten Klein van het CDA) moet nu snel de publieke belangen gaan verdedigen, in plaats van de geheimzinnigheid van de evenementenorganisatie.'', stelt hij. ,, Ik verwacht dat hij het rapport vandaag nog  op het raadsinformatiesysteem (RIS) van de gemeente zet . Dan kan iedereen er makkelijk bij."Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? 
Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag