Volledig scherm
© Roos Koole

Rechter zet extra druk op fraudeur Karel S.

Karel S., die vier ton achterover drukte van senioren in verzorgingsflat Waalsdorp, hoeft niet terug de cel in. Het OM zal wel twee jaar langer in zijn nek hijgen om hem de schuld te laten terugbetalen.

Quote

Het belangrijk­ste voor ons is dat het geld terugkomt bij de ouderen. Die kans is nu groter geworden

Woordvoerder raad van toezicht

Het Openbaar Ministerie (OM) had Karel S. voor maanden terug de cel in willen hebben nadat hij een heel jaar lang niets had terugbetaald van wat hij van de oudjes uit de verzorgingsflat verduisterde. Pas toen de rechtszaak dreigde, maakte de 'bedrijvendokter' haast om toch een deel van het geld terug te betalen. Te laat, vond het OM. De rechtbank besliste gisteren anders. Omdat de Noordwijker weer bij is met zijn betalingen is celstraf niet nodig, oordeelde ze.

De rechter verlengde wel zijn proeftijd met twee jaar om druk op de betalingen van S. te houden. Verzaakt hij de komende jaren nog een keer met betalingen, dan verdwijnt hij zonder pardon alsnog achter de tralies.

Voor de raad van toezicht van de verzorgingsflat is het vonnis een opluchting. ,,Het belangrijkste voor ons is dat het geld terugkomt bij de ouderen. Die kans is nu groter geworden. Zijn proeftijd zou volgend jaar aflopen en, zo was onze verwachting, dan konden we wel fluiten naar de rest van het geld. Dan was er geen enkel drukmiddel meer'', zegt een woordvoerder namens de toezichthouder.

Zakenman
Karel S. werd in 2009 bestuurder van de Vereniging van Eigenaren van de verzorgingsflat. Een keurige zakenman, zo werd gedacht. Betrouwbaar, zijn moeder woonde immers ook in de flat. Jaren ging het goed, tot toezichthouders de jaarrekening over 2011 niet kregen, en het jaar erop ook niet. Na lang aandringen zei S. dat hij ze in één keer, gelijk met de jaarrekening van 2013, zou versturen. Toen het zo ver was, meldde S. zich ziek en nam hij kort daarop ontslag. Pas toen kwam aan het licht dat hij geld van de VvE had weggesluisd naar zijn ict-bedrijfje.

Karel S. probeerde de rechter ervan te overtuigen dat het de schuld van de bedrogen senioren zelf was dat hij niets terugbetaalde. Zij hadden beslag op een pand van hem laten leggen waardoor hij dat niet kon verkopen om met de winst zijn schuld af te lossen. Maar die smoes veegde de rechtbank gisteren van tafel. Het beslag was al in december 2015 opgeheven en hij had makkelijk kunnen betalen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag