Volledig scherm
Rechtbanktekening van Richard B. © Felix Guérain

Rechtszaak tegen kerklid om gruwelseks en oplichting stilgelegd

De rechtszaak tegen kerklid Richard B. is vandaag onverwacht stilgelegd. De Hagenaar wordt ervan verdacht zijn kerkgemeenschap voor tonnen te hebben opgelicht. Ook zou hij bij gruwelijke sekspartijen jonge en soms zwakbegaafde meisjes hebben mishandeld en aangerand.

In de rechtszaal deed B. donderdag anderhalf jaar nadat de zaak naar buiten kwam, voor het eerst zijn mond open. Deskundigen, zoals een psycholoog en een medewerker van de reclassering, zaten in de zaal om te horen wat hij te zeggen had. Rechters, advocaat en officier van justitie zouden vandaag hen vragen mogen stellen hoe ze de verklaring van B. interpreteren. Vanmorgen gaven de deskundigen aan toch meer tijd nodig te hebben om te kunnen antwoorden. Vermoedelijk gaat de zaak op 24 januari weer verder.

Nadat B. ’s vrouw in februari 2016 zijn telefoon vond, kwam het dubbelleven van de Hagenaar uit. De man betaalde geld voor gruwelijke sekspartijen met meisjes. Vier van hen deden aangifte. Twee zijn zwakbegaafd, de anderen waren volgens het OM nog geen 18 toen hij met de sekspartijen begon. Hierdoor is het in de visie van het OM strafbaar wat B. deed.

In diezelfde periode biechtte B. zelf op dat hij zijn kerk in Den Haag voor tonnen had opgelicht. Volgens het OM gaat het om meer dan een half miljoen, B. komt zelf uit op ruim vier ton. B. ontkent praktijken die verder gingen dan ‘ normaal’ in SM-land. Van een meisje zegt hij spijt te hebben dat hij niet gecontroleerd heeft of ze wel meerderjarig was. De andere meisjes waren volgens hem al wel volwassen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Het is Prinsjesdag in Den Haag. Ben jij vandaag in de Efteling te vinden?

Het is Prinsjesdag in Den Haag. Ben jij vandaag in de Efteling te vinden?

  • Ja (6%)
  • Nee (41%)
  • Niet in de Efteling, maar wel weg uit de stad (17%)
  • Ik blijf gewoon in Den Haag (32%)
  • Ik ga naar de binnenstad voor Prinsjesdag (4%)
336 stemmen