Volledig scherm
De herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indie wordt jaarlijks gehouden bij het Indisch Monument. © ANP

Regen houdt niemand tegen voor de Indiëherdenking

Weer of geen weer, de Indiëherdenking bij het monument bij de Waterpartij trekt jaarlijks vele honderden belangstellenden op de 15de augustus, de dag waarop Japan zich overgaf en de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam. De harde werkelijkheid van de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië met dood, honger, geweld en angst, was ook de werkelijkheid van de oudste bezoekers aan de herdenking. 

Het grasveld rond het monument is bijna te drassig en te fris voor oudere mensen, maar zij hebben erger meegemaakt en het weerhoudt hen niet te komen. Zoals ook hun eigen kinderen en en kleinkinderen, zelfs achterkleinkinderen. De Nationale Indië Herdenking is een familietraditie. Midden in de vakantie komen hele gezinnen naar Den Haag, naar het monument tegen het indrukwekkende decor van de Waterpartij. Het geeft de herdenking die typisch Indische sfeer van met elkaar zijn, iedereen die welkom is en saamhorigheid. In het besef dat wat de opa’s en oma’s hebben meegemaakt ook heeft gezorgd voor de vrijheid van de huidige generaties.

Gelukkig schijnt er vandaag wel een zonnetje bij de herdenking met dit jaar het thema ‘Brandend verlangen'. Een brandend verlangen naar een betere toekomst, maar vooral ook naar elkaar. Naar geliefden die gescheiden werden door de oorlog.

Tekst loopt door na tweet.

Spreken

Ellen Deckwitz, dichter, theatermaker en columnist, sprak erover. Zoals ze ook doet in de dichtbundel ‘Hogere Natuurkunde’ over haar Indische familieverleden die dit najaar uitkomt. ,,De tweede en derde generatie heeft verdriet en gemis overgedragen gekregen. Maar er is meer. We hebben ook de taaiheid mee gekregen", zei ze vandaag. ,,En daarmee moeten wij naar de wereld kijken. En er een thuis van maken voor iedereen.”

Een Haagse leerling van het VCL, Jésaja Gunawan, zal spreken over zijn familiegeschiedenis en hoe trots hij daarop is. Zijn beide ouders komen uit Indonesië. Zijn oma is er geboren en van Nederlandse afkomst. De vader van Jésaja verhuisde op zijn 15de naar Nederland.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben directe banden met de geschiedenis van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Een veelvoud daarvan kent mensen die die geschiedenis delen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag