Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Regio Haaglanden maakt de balans op: tientallen boetes maar ook veel ‘veilig’ gedrag

‘Het overgrote deel van de mensen in de regio houdt zich aan de richtlijnen’. Dat is de conclusie die de Veiligheidsregio Haaglanden trekt, nadat sinds donderdag de politie boetes uit mag delen voor het niet volgen van de coronaregels. Toch werden ook tientallen mensen wél op de bon geslingerd. 

Een coronafeestje in Delft, samenklitten op een plein, illegale verkoop van levensmiddelen: zomaar wat redenen waarom inwoners van de regio Haaglanden op de bon geslingerd werden sinds donderdag. Het precieze aantal bekeuringen is niet bekend, maar volgens een woordvoerder van de Haagse burgemeester Johan Remkes ligt het aantal ,,tussen de dertig en vijftig”. De boetes liepen op tot een bedrag van 400 euro. 

Burgemeester Remkes is als voorzitter van de Veiligheidsregio tevreden over afgelopen weekend, hij ziet een duidelijke verbetering. ,,Van de chaos en daarmee het gevaar voor de volksgezondheid die vorig weekend ontstond omdat veel mensen dezelfde plannen hadden was dit weekend in onze regio al geen sprake meer.” 

Quote

Mensen die elkaar helpen geven ons de ruimte om het hardnekki­ge overtre­ders steeds moeilijker te gaan maken

Johan Remkes, Voorzitter Veiligheidsregio Haaglanden

Remkes prijst ook mensen die elkaar in deze tijden een beetje helpen. ,,Zij die anderen helpen met boodschappen doen of horecaondernemers die creatief zijn in het aanbieden van nieuwe concepten. Dat is mooi om te zien en geeft ons de ruimte om ons nog meer te richten op hardnekkige overtreders die we het steeds moeilijker gaan maken.” 

Volgens de Veiligheidsregio zijn er nog steeds mensen die geen anderhalve meter afstand tot elkaar houden of zelfs via sociale media oproepen doen die tot gevaarlijke situaties leiden. ,,Meerdere ondernemers zijn op basis van een noodbevel gedwongen om hun activiteiten met onmiddellijke ingang te staken”, zo stelt een gemeentewoordvoerder. 

Sinds afgelopen donderdag geldt een noodverordening voor de hele regio Haaglanden, waar ook het Westland, Delft en Zoetermeer deel van uitmaken. Mensen die geen anderhalve meter afstand houden of met meer dan drie man samenkomen, kunnen sindsdien worden beboet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag