Volledig scherm
Johan Remkes © ANP

Remkes na rellen vreugdevuur: ‘Ik zou geen enkel ander besluit verdedigen’

,,Ik zou ook na wat er de afgelopen weken gebeurd is, geen enkel ander besluit verdedigen”, zegt waarnemend burgemeester Remkes over de onlusten in Den Haag na het afblazen van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp.

Quote

Er is maar één antwoord op: repressie

Johan Remkes

Nadat dit besluit werd genomen, werden in verschillende wijken in de stad massaal afvalcontainers in brand gestoken. Dit leverde al een schadepost op van rond de 700.000 euro, want veel ondergrondse afvalbakken zijn niet meer te repareren. Zij moeten helemaal vervangen worden, wat 3500 euro per exemplaar kost.

50Plus krijgt van haar achterban te horen dat veel ouderen bang zijn om de straat op te gaan. Maar zij zijn niet alleen, antwoordde Remkes. ,,Ook anderen zijn bezorgd, over hun kinderen, hun auto of hun huis bijvoorbeeld.”

Geen spijt

Maar spijt van zijn besluit heeft hij niet. ,,Met deze lieden, ze komen niet alleen uit Duindorp, Scheveningen of Escamp maar ook uit andere gemeenten, valt niet te praten. En daar is maar één antwoord op: repressie.”

Raadslid Pieter Grinwis wilde van Remkes weten of hij geen spijt had van het verbod, nu dit zoveel onlusten opleverde. De burgemeester was daarover afgemeten. ,,Mensen die het er mee eens zijn, laten zich niet zo luidruchtig uit. Maar ik krijg nog steeds met grote regelmaat te horen hoe blij zij er mee zijn. Ook met de kennis in het achterhoofd van wat er nu is gebeurd, zou ik geen enkel ander besluit willen verdedigen.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag