Johan Remkes.
Volledig scherm
Johan Remkes. © ANP

Remkes wil met Aboutaleb strijden voor aanpak ‘kleine kinderen met grote messen’

Waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag wil met burgemeesters van grote steden in overleg om te kijken of het mogelijk is om ouders van kinderen die met messen rondlopen op straat te beboeten. Hij ondersteunt het pleidooi van zijn Rotterdamse collega Aboutaleb.

De Rotterdamse burgervader wil ouders van wie de kroost tweemaal wordt aangehouden met een mes op zak een boete van 2500 euro geven. Dat wil hij doen via een ‘last onder dwangsom’. Dat is een bestuurlijke boete die de gemeente kan opleggen na een laatste waarschuwing.

Remkes voelt er meer voor om uit te zoeken of het mogelijk is dat het kabinet dit landelijk regelt in een wet. ,,Graag ga ik met mijn collega’s in gesprek om te onderzoeken of dat kan”, zei hij vanavond tijdens de behandeling van de begroting van het nieuwe college van de hofstad. Dit college werd in december geformeerd nadat twee maanden eerder Groep de Mos uit het stadsbestuur werd gezet vanwege een  corruptieonderzoek door de rijksrecherche.

Fractievoorzitter

De Mos is nu weer fractievoorzitter van zijn partij, die met acht zetels de grootste is in de Haagse raad. Hij deed donderdagochtend de suggestie om samen met Aboutaleb het messenprobleem  onder jongeren aan te pakken. Ook in Den Haag zijn het afgelopen jaar veel steekpartijen geweest.

  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag