Volledig scherm
© anp

Renovatie Binnenhof kost zeker half miljard

De totale renovatie van het Binnenhof kost naar schatting tussen 500 en 600 miljoen euro. Dat staat in een advies dat oud-minister Liesbeth Spies maandag heeft aangeboden aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. De renovatie kan volgens haar uiterlijk in 2020 beginnen.

Volledig scherm
Een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt © anp

Volgens het advies is het het beste optie om het historische complex in Den Haag in 5,5 jaar op te knappen. Dat is ,,technisch en financieel gezien de beste optie'', aldus Spies. De Eerste en Tweede Kamer zouden dan voor die periode moeten verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken dat volgend jaar vrijkomt.

Combinatie
Een tweede variant is een combinatie van renoveren en zoveel mogelijk op het Binnenhof blijven. Maar dan zal de opknapbeurt dertien jaar duren. Deze optie is duurder en levert volgens Spies meer overlast op.

De renovatie is dringend noodzakelijk. Het Binnenhof heeft onder meer lekkende daken en de leidingen en elektriciteit zijn sterk verouderd.

Ook de ,,nieuwbouw'' uit 1992 deugt onvoldoende meer. Er dreigt geen acuut gevaar, maar de brandweer heeft er al meerdere keren op gewezen dat het gebouwencomplex niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Zo kan een brand eerder overslaan naar andere delen, doordat er geen speciale belemmeringen zijn aangebracht.

Herstellen
Spies stelt voor minimaal alle gebreken te herstellen en te regelen dat het complex aan alle wet- en regelgeving voldoet. Aanvullende wensen zijn een zaak voor de politiek.

Ze noemde haar schatting een ,,gruwelijk groot'' bedrag, maar de klus is ,,omvangrijk en ingewikkeld''. Het complex, waar het hart van de parlementaire democratie zetelt en zijn geschiedenis heeft, stamt al voor een groot deel uit de middeleeuwen. Iedereen wil het monument dan ook graag behouden, aldus Spies. ,,Je wilt dat daar de komende eeuwen het democratisch proces ongestoord doorgang kan vinden''.

In het genoemde bedragen zit een forse post ,,onvoorzien'' en ook de verhuiskosten zijn erin meegenomen.

Johan van Oldenbarnevelt
Ronald van Raak van de SP wil op zoek naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt nu het Binnenhof toch op de schop gaat. Van Oldenbarnevelts stoffelijke overschot werd direct na zijn dood bijgezet in de nabijgelegen zogenoemde Hofkapel, die eind negentiende eeuw werd afgebroken en verbouwd. Niemand weet waar de raadspensionaris is gebleven, maar hij kan daar dus nog liggen.

Nu het Binnenhof om onderhoudsredenen toch op de schop moet, is het moment aangebroken om uit te zoeken waar Van Oldenbarnevelt is, aldus Van Raak. Volgens hem had de man een praalgraf verdiend. ,,Hij heeft aan de basis gestaan van de Republiek en de Gouden Eeuw.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag