Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Valerie Kuypers

Rijswijk niet blij met vertrek van Shell

Rijswijk is niet blij met het aangekondigde vertrek van Shell. Met bijna 3000 werknemers en jaarlijks 10.000 Shell-werknemers die in Rijswijk op training komen, is Shell een belangrijke en prestigieuze partij in de gemeente met 50.000 inwoners.

De multinational vertrekt niet vandaag of morgen, maar zeker is dat de deuren van het hoofdkantoor Onderzoek van Shell tussen de drie en vijf jaar dicht zullen zijn. De werknemers worden ondergebracht in het hoofdkantoor van Shell in Den Haag, dat nu wordt gerenoveerd en Amsterdam, waar aan uitbreiding wordt gebouwd. Afhankelijk van wanneer de onderkomens in Den Haag en Amsterdam klaar zijn, wordt uit Rijswijk verhuisd.

Eerder kondigde Shell al een grote reorganisatie aan die ook de vestiging in Rijswijk gaat treffen. Maar het besluit de kantoren er te verlaten, staat volgens Shell los van die reorganisatie.

Er is volgens Shell een studie geweest naar alle kantoor- en onderzoekslocaties van Shell in Nederland. ,,Deze evaluatie heeft geleid tot het voorgenomen besluit om de kantoren in de Randstad te concentreren op drie locatie: Den Haag, Rotterdam en Amsterdam’’, aldus de multinational in een verklaring.

Rijswijk

De band tussen Shell en Rijswijk is een lange. De oliemaatschappij zit al meer dan een halve eeuw in Rijswijk. Shell bezet nu een groot complex aan de Lange Kleiweg en het zogenoemde Kessler Park, geconcentreerd achter het station van Rijswijk. Het Kessler Park is eigendom van Shell, dat toezegt samen met de gemeente Rijswijk te zullen kijken naar nieuwe gebruikers. In de Plaspoelpolder en de rest van Rijswijk staan al veel kantoren leeg. De gemeente is bezig lege kantoorruimte te transformeren in woonruimte. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag