Rijswijkse Italiaan naar WK pasta koken
Angelo Barbagallo krijgt er een rolberoerte van: Nederlanders die hun saus, hup over de pasta gooien. ,,Dat dóe je niet,'' verzucht de chef-kok van Grand Sasso in Rijswijk. Hoe het wél moet, gaat hij laten zien op het WK pasta koken in Parma.
Blijven proeven, dáár gaat het om. Regelmatig met die vinger in die pan. De juiste olie gebruiken. Op precies het goede moment de knoflook fruiten
De Nederlandse pastakampioenschappen heeft de 45-jarige Italiaan al gewonnen. Plus nog tal van kookcompetities. Nu is het tijd voor de wereldwijde deegwaarstrijd. Barbagallo reist vandaag af naar Parma, waar tientallen Italiaanse chefs met verhitte koppen proberen het beste pastagerecht te maken.
Sicilië
Barbagallo heeft er wel vertrouwen in. Opgegroeid op een boerderij op Sicilië, kreeg hij het gebruik van verse producten van jongs af aan mee. 'Iekke hebbe leere kooke bij mama', zegt Barbagallo met zijn onvervalste Italiaanse accent. ,,Ik herken verse producten. Weet wat de beste seizoenen en streken zijn.''
Barbagallo wil niet kwijt wat hij gaat maken op het WK pastakoken. ,,Alleen dat het een gerecht is met ingrediënten uit Sicilië.''
De Italiaan kwam in 1994 naar Nederland. Studeerde aan de hogere hotelschool. Nu runt hij met zijn broer drie zaken. ,,Hij is van de bediening, ik doe de keuken,'' zegt Barbagallo resoluut, om er onmiddellijk aan toe te voegen dat hij een hekel heeft aan magnetrons. ,,Nergens voor nodig die dingen. Pasta maken kan ook razendsnel. Gewoon pan op het vuur, koken, olijfolie, zout, peper, knoflook toevoegen en eventueel wat parmezaanse kaas. 10 minuten werk. Hooguit.''
Stevigheid
Maar om de top te bereiken is meer nodig. ,,Het begint met de stevigheid van de pasta. Niemand vind het lekker als die te hard is. Maar er is ook niemand die van slappe pasta houdt. Blijven proeven, dáár gaat het om. Regelmatig met die vinger in die pan. De juiste olie gebruiken. Op precies het goede moment de knoflook fruiten. De juiste temperatuur zien te vinden. Het simpelste bord pasta vereist nog het meeste vakmanschap.''
Niettemin is Barbagallo onder de indruk van de kennis van de Nederlanders over de Italiaanse keuken. ,,Jullie gaan veel naar Italië, dat helpt.''
Maar dé Italiaanse keuken bestaat niet, benadrukt de chefkok. ,,Net zo min als pasta. Dat is ook een heel breed begrip. Italië telt 22 regio's met elk een eigen historie. Na elke invasie zijn nieuwe producten achtergelaten en is een specifieke keuken ontstaan.''
Puur
Zelf kookt Barbagallo het liefst met vis. ,,Puur en niet zo zwaar. Dat past ook in de trend. Het moet voedzaam zijn en niet te veel. Dat was de afgelopen decennia wel anders. Bij de Italiaan kreeg je zulk machtig eten dat je 3 dagen geen trek meer had.''
De liefde voor de Italiaanse keuken brengt Barbagallo mee tot in huis. ,,Mijn vrouw komt uit Duitsland. Dat land heeft ook een eigen keuken en daarom kook ik meestal maar,'' grapt Barbagello. ,,Bovendien zijn onze kinderen dol op pizza. Én pasta. Daar word ik dan weer blij van.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUMDure Tijd
Ben Lachhab biedt maaltijden aan voor een paar euro: ‘Zo hoeft niemand in de stad met honger naar bed’
Tijdens de eerste lockdown in de coronapandemie begon Ben Lachhab met De Participatie Keuken. In zestien weken tijd werden 100.000 maaltijdpakketten voor ouderen zonder sociaal vangnet gemaakt. Inmiddels is het initiatief uitgebreid met Aanschuiftafels in de stad. Mensen kunnen daar voor een paar euro mee-eten. Gezellig én handig in deze dure tijden. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVan wieg tot graf
Haagse ‘Dolle Mina’ Gerda was onlosmakelijk verbonden met de boekenafdeling van de Bijenkorf
Gerda van der Vegt (25 februari 1942 – 31 maart 2022) was de dochter van een Haagse tuinman en een coupeuse. Hij werkte op landgoed Te Werve in Rijswijk en zij bij de firma Lampe aan de Spuistraat. Dagelijks nam ze in een koffer werk mee naar huis zodat Gerda met haar oudere zus opgroeide tussen de jurken en broeken die moesten worden uitgelegd of ingekort. -
PREMIUM
Henk en Ruud reden in veertig jaar tijd 1 miljoen kilometer in tram zónder schade (en dat is uniek)
Dagelijks leggen bestuurders van het Haagse vervoersbedrijf HTM tienduizenden kilometers af. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Dat iemand veertig jaar lang zonder een schrammetje weet te rijden, is ‘extreem uniek’. Maar het lukte Ruud van Eijk (66) en Henk Verdonk (66) wél. ,,Kwestie van een snel reactievermogen.’’
-
PREMIUM
Britt (17) beleefde angstige momenten in stilgevallen kermisattractie Booster: ‘Het was horror’
De 17-jarige Britt beleefde angstige momenten in de stilgevallen Booster. De kermisattractie bleef zondagavond op bijna vijftig meter hoogte ineens hangen. ,,Ik besefte dat het heel anders had kunnen aflopen.” Draait het gevaarte vandaag ‘gewoon’ weer rondjes? -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMInterview
Van straatschoffie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’
Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi (33) bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ‘Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte. ,,Ik dacht vroeger dat deze wijk Nederland was.’’
In samenwerking met indebuurt Den Haag