Volledig scherm
© Belga

Rotterdam en Den Haag huren goeroe in voor 775.000 euro

Rotterdam en Den Haag hebben voor 775.000 euro de beroemde econoom Jeremy Rifkin ingehuurd. Voor dat bedrag schrijft de niet onomstreden Amerikaanse goeroe een economisch plan voor de metropoolregio. Het moet honderden miljoenen euro aan nieuwe investeringen opleveren. Maar volgens critici is het weggegooid geld.

Een eerste voorspelling van Rifkin, die volgende maand aan de slag gaat, is dat de Rotterdamse haven over vijftien jaar volautomatisch draait op robots, aangestuurd door onbemand superinternet. Olie is niet meer belangrijk. Huizen en bedrijven wekken zelf hun energie op, met zonnepanelen. Wat straks wel in de haven wordt overgeslagen? Poeder voor 3D-printers.

Des duivels
Vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV Havens is des duivels over het inhuren van Rifkin. Rifkin's ideeën over de onbemande haven doet hij af als 'dom', het inhuren van de econoom noemt hij 'imbeciel'. Ook in eigen land roept Rifkin met zijn ideeën weerstand op. 'Te activistisch' en 'niet wetenschappelijk', vinden zijn tegenstanders in de Verenigde Staten.  Anders dan Stam is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een uitgesproken fan. Op zijn voorspraak is Rifkin, die ook de Europese Unie en de Chinese overheid adviseert, binnengehaald.

Rifkin gaat voor de metropoolregio Rotterdam Den Haag een roadmap next economy schrijven, waarin hij met zijn team noodzakelijke investeringen opsomt om deze transitie voor elkaar te krijgen. Dat doet hij parttime, in 9 maanden tijd, al dan niet via internettelefoon Skype. Voor de zomer van 2016 moet de roadmap er liggen. Het bedrag van 775.000 euro wordt niet in één keer overgemaakt, maar in fases. ,,Iedere stadium van het project beoordelen we voor we besluiten verder te gaan,'' zegt Hans Beekman, programmadirecteur bij de Metropoolregio.

Beekman verwacht veel van de plannen van Rifkin. ,,Er zullen banen verdwijnen, maar er ontstaat ook nieuwe werkgelegenheid. Het stuk is niet alleen een toekomstbeeld,  maar vooral ook een handelingsperspectief.''

Lees meer in de zaterdageditie van AD Rotterdams Dagblad

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag