Volledig scherm
Rover wil deze halte laten vervallen. © anp

Rover: snelle Beneluxtrein zonder Den Haag

Om toch met een beetje tempo van Amsterdam naar Antwerpen en Brussel te kunnen reizen met de trein, stelt ov-reizigersorganisatie Rover voor om de zogeheten Beneluxtrein over het hsl-spoor door het Groene Hart te laten gaan. Den Haag komt dan als 'halte' te vervallen.

De treinverbinding met België is sinds het opheffen van de oude Beneluxtrein in 2012 een teer punt in het Haagse. Het stadsbestuur bijvoorbeeld is er ontevreden over.

In december, als de nieuwe dienstregeling ingaat, wil de NS het traject tussen Amsterdam en Brussel aanpassen en dit Benelux-Plus noemen. Vanaf Rotterdam gaat de trein dan gebruik maken van het hogesnelheidsspoor richting Breda. Daardoor vervallen de stops in Dordrecht en Roosendaal, maar wordt de reistijd (weer) langer.

Zuiderburen
Rover en ook andere consumentenorganisaties vinden het voornemen van de NS niet oké. Een tripje naar onze zuiderburen wordt zo een wel erg lange exercitie. Vandaar dat zij ervoor pleiten om de trein al direct na Schiphol op hsl-spoor te zetten richting Rotterdam.

De Beneluxtrein wordt in dat geval gecombineerd met een intercity-direct (toeslagtrein). Amsterdam - Brussel is dan twee uur en vijftig minuten 'treinen'. Een half uur sneller dan nu.,,Dit betekent dat Den Haag de directe verbinding met België verliest,'' weet Chris Vonk van Rover. ,,Tegelijkertijd blijft de reistijd voor Haagse reizigers ondanks een overstap in Rotterdam ongeveer gelijk.''

  1. Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwereld’: Foute politieman grotendeels vrijgesproken
    PREMIUM
    VIDEO & UPDATE

    Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwe­reld’: Foute politieman groten­deels vrijgespro­ken

    Vijf verdachten in de zaak rond de Haagse spookwoningen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 5 jaar. Politieman Donovan A. werd grotendeels vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de spookwoningen in Ypenburg. A. was bestuurder bij een bedrijf dat in de vinexwijk de onderduikadressen voor criminelen regelde. Volgens de rechter wist hij maar weinig van wat er echt gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag