Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Apen in het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk. © Pim Ras Fotografie

Rozen voor de apen in proefdierencentrum Rijswijk

De demonstranten geven de strijd voor de bevrijding van 1500 aapjes in het proefdierencentrum BPRC in Rijswijk niet op. Gisteren namen ze heel liefdevol rozen en fresia’s voor de apen mee, tijdens hun actie.

Volledig scherm
Demonstratie proefdierencentrum BPRC in Rijswijk © AD

De Haagse campagneleider Rosella D’Angeli van ‘Een Dier Een Vriend’ en actievoerder Ed Heesbeen, eveneens uit Den Haag,  scandeerden met ongeveer dertig anderen voor de poort van het proefdierencentrum leuzen om de apen te bevrijden . ,,Wat willen wij!” vuurde Rosella de groep aan. ,,Alle apen moeten vrij.”

Aanleiding voor de zoveelste demonstratie bij het centrum was Wereldproefdierendag als protest tegen proefdieren. ,,Ik moet iets doen”, zei natuurfotograaf Ed Heesbeen. ,,Ik kan niet alleen foto’s van de natuur maken. Ik moet ook opkomen voor het dierenwelzijn. Ik kan er niet tegen dat we dieren misbruiken. Deze apen ervaren stress en angst.”

Terugschroeven

D’Angeli zet zich al twintig jaar in en voert met haar organisatie een lobby in de Tweede Kamer. ,,We zitten er bovenop”, zei ze. Ze is kritisch over de brief van minister Engelshoven die recent de Tweede Kamer informeerde dat het BPRC in 2025 het aantal proeven met apen met 40 procent moet terugschroeven.,,Ze heeft er echter geen sancties aan verbonden.”

De activisten willen dat de minister die sanctie wel oplegt. Binnenkort wordt door de Kamer opnieuw over dierproeven gesproken. Het BPRC heeft al aangekondigd te gaan meewerken aan de opgave van de minister. 

Volledig scherm
Demonstratie proefdierencentrum BPRC in Rijswijk © AD

Wij gingen al eens eerder bij een demonstratie kijken bij het apencentrum. Bekijk de onderstaande beelden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (8%)
636 stemmen