Volledig scherm
© Frank Jansen

Ruzie om halve ton wijkgeld bijgelegd

De ruzie over een halve ton wijkgeld in het Zeeheldenkwartier is uit de lucht. Álle plannen krijgen een deel uit de pot. Dat is gisteravond besloten.

Die gezamenlijke beslissing viel na een roerige avond met felle discussies. Stichting De Zeeheldentuin kreeg er flink van langs. Die werd beticht van belangenverstrengeling. Want ze zaten én in de organisatie én dienden zelf een plan in.

De kritiek bleek gisteravond onterecht. Het plan voor het opknappen van een speelboot in de tuin en het aflossen van een deel van de hypotheek kwam niet vanuit de stichting zelf, maar was ingediend door bewoners. Marjon van Halderen: ,,Ik woon tegenover de tuin, heb drie kindjes en kom vaak in de tuin. Ik weet dat de boot dringend opgeknapt moet worden.''

Ideeën

Haar plan is één van de acht ideeën die geld krijgen. Wel in een aangepaste vorm. Het bleek achteraf handiger om de echte boot te vervangen door een speelgoedboot.

Het Zeeheldenkwartier is de eerste wijk waar bewoners zelf mogen beslissen hoe ze een budget van 50.000 euro willen besteden. De gemeente wil daarmee 'meer consensus' in de wijk bereiken. Het tegendeel leek het geval. Er ontstond ruzie om het geld.

Bewoonster Marloes Plesman, die de meeste stemmen (390) binnenhaalde met haar plan voor een sportveldje in de wijk, beschuldigde De Zeeheldentuin van 'vuil spel'.

Uiteindelijk hebben zowel zij áls De Zeeheldentuin geld gekregen. In totaal waren 120 plannen ingediend. Uit een selectie van 32 plannen kwamen er acht vertegenwoordigers gisteravond hun plan verdedigen. Die konden allemaal betaald worden uit het budget. De gemeente besloot bewust zich niet te mengen in de discussie, maar het aan de bewoners te laten.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag