Volledig scherm
Op de snelwegen rondom Den Haag mag 's nachts nog gewoon 130 worden gereden © Fred Leeflang

’s Nachts kun je blijven scheuren op de A4 en A12

Door het stikstofbeleid van het kabinet mag nergens in Nederland op de snelweg nog harder dan 100 worden gereden. Behalve ’s nachts, want tussen 19.00 en 06.00 uur ’s ochtend mag op sommige wegen de teller weer richting de 130. Zo ook op de A4 en A12.

Niet iedereen is daar blij mee. Zo noemt Lodewijk Lacroix het op Twitter ‘een gemiste kans voor rust en schone lucht’. Eerder al trokken gemeenten langs de A4 en A12 aan de bel over de maximumsnelheid. Leidschendam-Voorburg pleit voor 80 op de A12 in beide richtingen en ook Delft zou dat op de A4 en A13 graag zien ‘voor de geluidshinder, luchtkwaliteit, duurzaamheid, veiligheid en doorstroming’. 

In Zoetermeer willen PvdA en GroenLinks voor het milieu de snelheid op de A12 ook naar 100. Midden-Delfland bedong zelf al dat er niet harder gereden mag worden dan 100 op de A4 tussen Delft en Schiedam maar moest haar verlies pakken op de A20, waar de maximumsnelheid 130 werd. In een brief afgelopen voorjaar pleitte de gemeente Maassluis toch voor een snelheid van 100 omdat dit veiliger zou zijn. De gemeente Westland kreeg geen verzoeken van bewoners of belangenorganisaties over de snelheid op de wegen. 

Kijk op deze kaart waar in de regio je ’s nachts 130 mag rijden. 

Volledig scherm
Op deze kaart is te zien op welke wegen je 's nachts 130 mag rijden © Rijkswaterstaat

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag