Volledig scherm
PREMIUM
Klimaatactiviste Femke Sleegers: ,,Ik merkte dat de media en de politiek veel te weinig aandacht hadden voor het klimaat. Dat de overheid kennelijk niet per se het beste met ons voor heeft. © Daniella van Bergen

Sabbatical om het klimaat te redden

InterviewFemke Sleegers (44) schreef over pensioenen en 'sparen voor later'. Tot het besef kwam dat later wellicht nooit zal komen. Sindsdien strijdt ze onbezoldigd voor 't klimaat.

Nee, ze was niet uitgekeken op haar werk als copywriter voor banken en verzekeraars. Ze hield van het schrijven; leerde best veel in het marketingwereldje. Alleen werd het moreel steeds lastiger om vol te houden, vertelt Femke Sleegers (44) op een terras in de Haagse binnenstad.

,,Het werk ging botsen met mijn overtuigingen, met wat ik in mijn vrije tijd las over klimaatverandering. Ik schreef over pensioenen, over 'sparen voor later'. En opeens kwam het besef: 'Misschien komt er helemaal geen later!' Dat was een behoorlijke schok, ja. Het vloog me naar de keel. Ook omdat ik merkte dat de media en de politiek veel te weinig aandacht hadden voor het klimaat. Dat de overheid kennelijk niet per se het beste met ons voor heeft.''

Het pijnlijke inzicht leidde tot een abrupt besluit. In februari 2016 stopte Sleegers radicaal met haar goed betaalde werk. Om als onbezoldigd klimaatstrijder de barricaden op te gaan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag