Volledig scherm
© Nico Schouten

'Samen staan we sterk'

Oude club voor nieuwe klachten. De historische coöperatie De Volharding is nog steeds een factor van belang. Niet alle woningcorporaties zijn het daar mee eens.

Quote

Staedion stuurt mannen die dan komen kijken en die wat tegen de wandtegels kloppen, maar daarna weggaan zonder dat het probleem is opgelost.

Hafied Loukili

De Haagse Hannie van der Sman (65) zit aan de keukentafel van Hafied Loukili (42) aan de Neherkade. Hannie is van het ombudsteam van De Volharding en maakt aantekeningen. Hafied heeft een vieze klacht. De vader van twee schoolgaande kinderen laat Hannie een brief lezen die hij afgelopen vrijdag ontving van woningcorporatie Staedion; de woningcorporatie waar hij zijn vierkamerappartement op de derde etage van huurt.

Staedion laat in het schrijven weten niet blij met Hannie en haar ombudsteam te zijn. Het komt er op neer dat Staedion niet langer met De Volharding wil praten over de situatie in De Lamel, het flatgebouw waar Hafied met zijn gezin woont. Hannie noch Hafied lijken onder de indruk van de brief. ,,Ik praat gewoon met Hannie'', zegt Hafied, die contact zocht met De Volharding omdat de drollen van de buurman soms bij hem door het doucheputje omhoog komen.

,,Staedion stuurt mannen die dan komen kijken en die wat tegen de wandtegels kloppen, maar daarna weggaan zonder dat het probleem is opgelost. En mijn doucheputje is niet het enige doucheputje in dit flatgebouw waar smerigheid omhoog komt. Heel veel mensen klagen.''

,,Dat klopt'', zegt Hannie die een dossier met klachten over het gebouw - dat in 1992 werd neergezet - toont. Het is een lange lijst met verhalen over schimmel, vochtigheid, gesprongen leidingen, stank en poep door doucheputjes.

Ziekenfonds
De Volharding springt in de bres voor huurders van woningcorporaties die bij hun verhuurder geen gehoor vinden. Dat doen ze vanuit idealisme. De Volharding was ooit een ziekenfonds voor en door arbeiders dat eind negentiende eeuw werd opgericht. De coöperatie beschikte ook over een begrafenisonderneming, bakkerijen, slagerijen, een kraamkliniek, een apotheek en een tandartsdienst. Terwijl de bakkerijen en slagerijen zijn opgedoekt, bestaat het ziekenfonds nog steeds. Tegenwoordig heet het Azivo en begrafenisonderneming De Volharding is nu Cuvo.

Ondanks de naamsverandering gaat er nog steeds van iedere uitvaartrekening honderd euro naar De Volharding om een budget te creëren dat besteed kan worden aan zaken zoals het opkomen voor huurdersbelangen. ,,We zijn nodig'', concludeert Hannie. ,,Hafied is een beer van een jongen, hij spreekt de taal goed en zal zich niet snel geïntimideerd voelen. Maar er zijn ook huurders in deze flat die bang zijn om met hun klacht naar buiten te treden. Ik ken alleenstaande moeders die denken dat ze uit hun woning worden gezet als ze werk maken van hun klachten. De Volharding helpt ze.''

Quote

Ik vind het jammer dat Staedion niet meer met ons wil praten. Haag Wonen doet dat wel en dat werkt prima

Hannie van der Sman

,,Het is niet alleen maar kommer en kwel'', zegt Hafied over Staedion. Zijn keuken is fris gewit en nadat de waterleiding sprong, kreeg hij de schade aan de vloerbedekking vergoed. Dat de nieuwe waterleiding niet meer onder de vloer maar over de muur loopt, ziet hij niet als een probleem. Ook de rotzooi die andere bewoners naar beneden kieperen (,,Je gelooft niet wat hier allemaal naar beneden wordt gegooid''), wordt geregeld opgeruimd. ,,Maar dat ze niets aan het riool doen is gewoon verkeerd'', meent Hafied. ,,Ik meldde me bij De Volharding omdat ik als gewone huurder maar alleen ben en nu staan we samen sterk.''

Hannie neemt de afwijzing van Staedion niet persoonlijk op. De oud-verpleegkundige werkte jaren in het buitenland en heeft nu een baan in het onderwijs. Over twee maanden gaat ze met pensioen. ,,Ik vind het jammer dat Staedion niet meer met ons wil praten. Haag Wonen doet dat wel en dat werkt prima.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag