Volledig scherm
PREMIUM
Willy Spaan (l.) en Paul Doop brengen de zorg uit Leiden en Den Haag dichter bij elkaar. © Daniella van Bergen

Samen sterk in de zorg

Zorgen dat de Haagse regio een eigen traumacentrum houdt. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom een Haags en een Leids ziekenhuis, HMC en LUMC, ‘intensief’ willen gaan samenwerken.

De kans bestaat dat patiënten anders straks naar Amsterdam of Rotterdam moeten, zegt bestuursvoorzitter Paul Doop van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Medewerkers spreken hem er in de wandelgangen op aan. ,,Dank je wel dat je dit voor ons doet, zeggen ze dan.’’ De aankondiging vorige maand dat zijn ziekenhuis en haar Leidse universitaire evenknie meer samen gaan doen is goed gevallen. ,,Leiden doet veel onderzoek. Die kennis kunnen wij direct gaan gebruiken. Dat is goed voor de zorg. En het betekent ook nieuwe carrièrekansen voor mensen met meer ambitie.’’ 

Daarnaast verwachten beide ziekenhuizen zeker te kunnen stellen dat ze bepaalde complexe behandelingen, die minder vaak worden uitgevoerd, zelf mogen blijven doen. Kom je niet aan de vereiste patiëntenaantallen, dan ben je gedwongen die patiënten door te sturen. Want de arts moet er voldoende ervaring mee hebben. 
Om die reden is er de afgelopen jaren in de Haaglandse ziekenhuiswereld al heel veel gefuseerd. En de eisen worden steeds verder omhoog geschroefd, verklaart ziekenhuisbestuurder Doop. 

Vooral het behouden van de traumazorg staat hoog op de agenda. Nederland telt elf traumacentra, waarvan twee in Den Haag (in HMC Westeinde en in Haga). Hier worden slachtoffers van ongelukken behandeld. Doop: ,,Wij vinden dat Den Haag als derde stad van Nederland een eigen traumacentrum moet hebben. Het bundelen van de zorg gaat steeds verder. Doe je niks, dan bestaat de kans dat patiënten straks verplaatst moeten worden naar Amsterdam of Rotterdam.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag