Rechts Sandro G., links Ziya B.
Volledig scherm
Rechts Sandro G., links Ziya B.

Sandro G. bekent neerschieten juwelier

UpdateSandro G., een van de verdachten van de fatale roofoverval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann, heeft op de Georgische televisie een bekentenis afgelegd.

Omroep West liet donderdag beelden zien waarop de 19-jarige man zegt dat hij uit financiële problemen samen met een vriend de overval pleegde op juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan.

Toen de winkelier zich verzette zou hij uit angst twee keer per ongeluk de trekker van zijn pistool hebben overgehaald. Verder vertelde G. dat hij 18 jaar in Nederland woont.

Hij vluchtte na de overval naar Georgië. Hij zou daar met de auto zijn aangekomen. De Nederlandse politie zou zijn foto en naam ook aan de Georgische autoriteiten hebben doorgegeven.

De andere overvaller zou Ziya B. (19) zijn. Hij werd dinsdagavond laat in de Schilderswijk in Den Haag opgepakt. De overval vond plaats op woensdag 25 april. Juwelier en edelsmid Stratmann wordt vrijdag in Den Haag gecremeerd.

Bekijk de beelden van de Georgische televisie hier.

OM verrast
Het Openbaar Ministerie en de politie in Den Haag zijn verrast door de bekentenis van Sandro G. op de Georgische staatstelevisie. Dat zeggen zij donderdag in een verklaring. Hij is, aldus de verklaring, nog niet door Nederlandse rechercheurs verhoord. Dat gebeurt pas nadat G. aan Nederland is uitgeleverd.

Het is het OM en de politie nog niet duidelijk hoe de verklaring van G. op tv tot stand is gekomen. 'Zodra hij weer in Nederland is, zal de recherche met deze beelden van de Georgische staatstelevisie in de hand de verhoren ingaan en de Hagenaar hiermee confronteren', aldus OM en politie.

Per ongeluk
In zijn tv-verklaring zegt Sandro G. dat hij tijdens de overval uit angst per ongeluk twee kogels afvuurde op het slachtoffer. Strafrechtadvocate Benedicte Ficq, ervaren in moord- en doodslagzaken, zegt dat het sterk de vraag is of dit verweer enig effect op de beoordeling van G.'s zaak zal hebben.

De overvallers hebben hoe dan ook het risico op een fatale afloop op de koop toe genomen, door met doorgeladen wapens naar binnen te gaan en daarmee te zwaaien'', aldus Ficq. 'Onder die omstandigheden kan de rechter, als deze verdachte bij deze verklaring blijft, zogeheten voorwaardelijk opzet bewezen verklaren.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag