Volledig scherm
© EPA

'Satudarah geeft puber pak slaag'

De 16-jarige jongen die op 30 april in elkaar geslagen werd in het Haagse Duindorp zou de klappen hebben gekregen van leden van Satudarah MC. De Criminele Inlichtingen Eenheid heeft hierover informatie gekregen.

Dat bleek gisteren bij de rechtbank in Den Haag, waar het proces begon tegen vier verdachten. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt. Van in elk geval een van de verdachten, de 28-jarige Michael V., is duidelijk dat hij op zijn minst sympathiseert met de motorclub Satudarah MC.

De klappen die de puber kreeg, waren ongenadig hard. Hij brak nekwervels, een schouder en een schouderblad en liep een hersenschudding op.

Drie auto's
Voor de 16-jarige jongen kwam het pak slaag op die avond van de 30ste april totaal uit het niets. Hij liep op de Zeearendstraat, bij de kruising met de Sternstraat, toen plots drie auto's op hem afreden. Hij kon ze ternauwernood ontwijken en vluchtte weg.

Op de Houtrustweg kregen de mannen die uit de auto's waren gesprongen en hem achterna renden, hem alsnog te pakken. Hij werd tegen een muur en een hek geslagen. Terwijl hij al op de grond lag, kreeg hij schoppen tegen zijn hoofd.

Pas later zal blijken dat de groep volwassen mannen, onder wie dus mogelijk Satudarah-leden, verhaal komen halen. Ze houden de puber ervoor verantwoordelijk dat hij eerder gevochten heeft met een van hun zonen.

Bizar
Het duurt anderhalve maand voor de politie de eerste verdachten te pakken heeft van het bizarre incident. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Een maand later pakt de politie nog eens drie man op. Drie van hen zitten nog steeds in voorarrest. Het Openbaar Ministerie vervolgt hen voor een poging tot doodslag. Het inrijden met de auto op de jongen en de harde klappen die de puber kreeg hadden zijn dood kunnen betekenen, meent de aanklager.

Beschermen
Net na de eerste arrestaties neemt de 32-jarige Gino van L. alle schuld op zich, in een poging de andere mannen te beschermen. Stug houdt hij vol dat hij in zijn eentje heeft geslagen. Pas als steeds duidelijker wordt dat meer mannen verantwoordelijk zijn voor het geweld, begint hij ook te praten.

Inmiddels probeert ieder van hen zijn rol bij het geweld zo klein mogelijk te maken door de ander de schuld te geven. Reden voor de rechtbank gisteren om bij de zitting van vier verdachten hen niet tegelijkertijd in de rechtszaal te laten plaats nemen. In plaats daarvan werden ze een voor een opgeroepen.

In december gaat de zaak weer verder. Naar verwachting zal de zaak dan inhoudelijk worden behandeld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag