Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

Schade begraafplaats door verwarde man: 'Triest dat dit gebeurt'

Een man heeft op begraafplaats Westduin een spoor van vernielingen aangericht. De schade bedraagt minstens 68.000 euro.

De 25-jarige man richtte de vernielingen een kleine week geleden al aan, maar de politie kwam er pas gisteren mee naar buiten. Hij heeft stenen tegen graven gegooid, vernielde vazen, smeet urnen omver en trapte grafzerken aan diggelen. Pas daarna kreeg de politie, die een melding kreeg over de vernielingen, hem te pakken.

De man zou verward zijn en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is meegenomen naar het bureau en zit nu nog steeds vast. Hem hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd.

Quote

Het is zo persoon­lijk hè. Dingen worden stukge­maakt die nooit meer te vervangen zijn. Dat maakt het zo triest

Eigenaar bloemenstal

Inmiddels zijn de meeste scherven opgeruimd en kan de politie een voorzichtige tussenstand melden van de schade: 68.000 euro. De kans is groot dat dit bedrag nog verder oploopt. ,,We ontdekken steeds weer nieuwe schades. De politie is woensdag ook weer geweest'', weet een medewerker van de begraafplaats aan de Ockenburghstraat.

,,Het is zo persoonlijk hè. Dingen worden stukgemaakt die nooit meer te vervangen zijn. Dat maakt het zo triest'', weet de eigenaar van het bloemenstalletje voor de begraafplaats. In de 28 jaar dat hij de kraam runt, heeft hij al vaak genoeg meegemaakt dat er spullen gestolen werden - zelfs bloemen. Hij heeft zelfs weleens dieven betrapt.

Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

,,Alleen op de Joodse begraafplaats zijn eens meer vernielingen aangericht. Dat moet zo'n vijftien jaar geleden zijn'', zegt hij. Verder kan de bloemenman zich niet herinneren dat er eerder in één keer zoveel werd vernield. Dat geldt ook voor medewerkers van andere begraafplaatsen.

De schade aan sommige grafzerken valt mee, maar er zijn zerken waar de schade is begroot op 6.000 euro. ,,Sommige zerken waren oud, gemaakt van gesteente dat bijna niet meer te krijgen is. Dan loopt het bedrag zo op'', aldus de begraafplaatsmedewerker.

Quote

Gelukkig gebeuren dit soort dingen bij ons maar af en toe

Astrid Oranje

Incidenten
Vernielingen op begraafplaatsen komen met enige regelmaat voor, al gaat het volgens de beheerders van de verschillende begraafplaatsen in Den Haag 'gelukkig' om incidenten. Een zo'n 'incident' was vorig jaar juni, toen op begraafplaats Westduin de urn verdween van het graf van de vader van Ton van der Loo uit Wassenaar. ,,Heb je dan echt geen moraal meer'', vroeg Van der Loo zich verbijsterd af. ,,Ze hebben mijn vader zijn laatste rust ontnomen.''

Bronzen beelden blijken in trek, vanwege de waarde van het materiaal. Zo verdween het beeld dat op het graf stond van de echtgenoot van Jolanda Meere-Nijdam, op begraafplaats Sint Petrus Banden aan de Kerkhoflaan. ,,Niet te begrijpen dat iemand zoiets doet, maar het gebeurt. Gelukkig gebeuren dit soort dingen bij ons maar af en toe'', zegt Astrid Oranje, operationeel manager bij Sint Petrus Banden.

Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

De beveiliging op de begraafplaatsen is een tijd geleden al opgeschroefd. Zo staan er langs begraafplaats Westduin hekken met prikkeldraad en hangen er camera's. Bovendien gaat in de winter aan het einde van de middag het toegangshek op slot.

Ook bij de begraafplaatsen Oud Eik en Duinen en Sint Petrus Banden sluit een hek de toegang af. ,,Maar dan nog kan er altijd een keer iemand over het hek klimmen'', weet Oranje. ,,Elk incident is triest. Het zijn zulke verschrikkelijk emotionele dingen.''

Een dader wordt maar zelden gepakt. ,,Wij hebben een keer meegemaakt dat kinderen verantwoordelijk bleken te zijn voor de grafschennis. Ze hadden in hun kinderlijke onbevangenheid dingen meegenomen'', zegt een medewerker van Yarden, dat begraafplaats Nieuw Eik en Duinen beheert.

Als het aan de medewerker van Westduin ligt blijft de 25-jarige man die zoveel nabestaanden verdriet aan heeft gedaan nog even in zijn cel. ,,Twee jaar'', zegt hij stellig. ,,Twee jaar.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag