Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Scheveningen bezien door het oog van de meesters van de Haagse School

Nog voordat mensen er een gewoonte van maakten om op het strand in de zon te bakken, hadden hordes schilders uit binnen- en buitenland Scheveningen al ontdekt. Rond 1870 gebeurde dat op grote schaal toen kunstenaars van de Haagse School zich door het samenspel van licht, lucht en water lieten inspireren. Die schilders en hun werk staan van 7 juli tot half september centraal in het Gemeentemuseum in Den Haag. 

De Haagse School op Scheveningen, zoals de tentoonstelling heet, haakt min of meer aan bij de viering van de twee eeuwen oude badplaats. Er zijn tekeningen en schilderijen te bewonderen van onder meer Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en de gebroeders Maris. 

Ook laat de expositie zien hoe kunstenaars in de loop van deze periode geleidelijk aan minder vissersboten ging tellen dan strandpaviljoens.

Het Gemeentemuseum hoefde niet ver te zoeken voor de tentoongestelde doeken. Een flink aantal stukken komt uit de eigen collectie en werd in de 19de eeuw al verworven. Naast ruim zeventig schilderijen, tekeningen, foto's en archiefmateriaal, is ook een bijzondere groep schetsboeken van Anton Mauve te zien. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn de boeken in het verleden slechts spaarzaam getoond.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag