Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie: Drijvende zonnepanelen bij Maasvlakte © Hollandse Hoogte / Ries van Wendel de Joode

Scheveningen krijgt eerste drijvende zonnecentrale van Nederland

Op vijftien kilometer voor de kust van Scheveningen herrijst in de aankomende jaren Nederlands eerste drijvende zonnecentrale op zee. De bedoeling is dat de 'zonnefarms' in de toekomst tussen windmolens komen te liggen, zodat in die gebieden nog meer duurzame energie kan worden opgewekt.

De initiatiefnemers gaan de komende drie jaar een proefproject lanceren met een oppervlakte van 2500 vierkante meter. ,,Wat wij hier gaan neerzetten is bijzonder en nooit eerder gedaan'', zegt directeur Allard van Hoeken van Oceans of Energy. ,,Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten. Met de kennis en ervaring van de Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven uit de offshore industrie, waar wij mee samen werken, zijn we overtuigd van succes.” 

Volgens de initiatiefnemers hebben zonnepanelen op zee veel voordelen. Ze geven aan dat het gunstig is dat op deze manier de panelen geen schaarse ruimte op het land innemen. Daarnaast ligt op zee de opbrengst zo'n 15 procent hoger. Dat komt doordat er meer reflectie van zonlicht van het water naar de wolken en weer terug gaat. Maar ook presteren de panelen beter in het koele zeewater.

,,Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring'', legt Hoeken uit. ,,De hele wereld kan hier baat bij hebben. De meerderheid van de mensen op aarde woont in kustgebieden. Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren.”

Het proefproject bij Scheveningen gaat 2 miljoen euro kosten. In dat bedrag zit een subsidie van 1,4 miljoen van het ministerie.

In het project zitten Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), energiebedrijf TAQA uit de Verenigde Arabische Emiraten en de initiatiefnemer, Oceans of Energy uit Leiden. Ook de Universiteit Utrecht is erbij betrokken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag