Volledig scherm
Harde Handen © Emi Barendse

Scheveningen omarmt vissersopera met Loes Luca

Bij de try-out van donderdagavond was er al een langdurige ovatie, maar op de première-avond van vrijdag ging het publiek echt goed los na het zien van de vissersopera Harde Handen. Dik duizend bezoekers in het uitverkochte Haagse Zuiderstrandtheater genoten met volle teugen van een musicalbewerking van het legendarische toneelstuk Op hoop van Zegen van Herman Heijermans.

Volledig scherm
Loes Luca © Zuiderstrandtheater

Hoewel nooit met zekerheid is bepaald welke vissersplaats Heijermans voor ogen had toen hij zijn klassieker in 1900 schreef, wijst veel erop dat het Scheveningen geweest moest zijn. De Westlandse cultuurorganisatie Kwekers in kunst (voorheen Dario Fo) maakte er in opdracht van het Zuiderstrandtheater in elk geval een op en top Schevenings spektakel van.

Loes Luca speelt in Harde Handen de hoofdrol van vissersvrouw Kniertje, muzikanten van het Willem Breuker Kollektief zorgen voor een ingenieuze begeleiding en een koor en cast van ruim 125 Scheveningers, professionals en studenten van de Maastrichtse Toneelschool maken het plaatje compleet.

Jumbotas
Luca vertolkt de rol van Kniertje in twee gedaanten: als vissersvrouw op middelbare leeftijd die haar man en haar vier zonen - allen vissers - verliest aan de zee en als dementerende weduwe die flash-backs beleeft. Haar opkomst als oude dame met rollator en boodschappentas van de Jumbo is een van de vele geniale vondsten van regisseur Pieter Kramer.

,,Ontroerend en heel herkenbaar,'' noemde een Scheveningse bezoeker de voorstelling. Het community art-project is zo succesvol dat binnen het theater al wordt gedacht aan een eventueel vervolg in het seizoen 2016-2017. Voor het zover is kan het publiek nog twee keer genieten van Harde Handen: op zaterdagavond en zondagmiddag. Voor beide voorstellingen is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.   

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag