Volledig scherm
De vonkenregen in Scheveningen. © Dick Teske (102620)

Scheveningers met schade krijgen eindelijk geld na vonkenregen

Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft vanavond de aansprakelijkheid van de gemeente erkend inzake de vonkenregen in Scheveningen op nieuwjaarsnacht. Schadeclaims zullen daarom 'ruimhartig’ worden gehonoreerd.

Verscheidene bewoners hebben volgens hem nog steeds te maken met de nasleep en schade. Dat vertelt hij tijdens het debat dat nu gaande is in het stadhuis over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Quote

Het rapport is helder

Remkes

Bijna 250 inwoners hebben volgens Remkes inmiddels bij de gemeente een schadeclaim neergelegd na de dramatische nacht. Die werden tot nu toe niet in behandeling genomen, eerst werd het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgewacht, schetst hij. ,,Het rapport is helder. De gemeente is aansprakelijk. Dit wordt ook bevestigd door onze huisadvocaat,’' stelt Remkes nu.

In deze AD podcast-special blikken Ingrid de Groot en Jan-Willem Navis terug op de dramatische jaarwisseling in Scheveningen afgelopen jaar en kijken ze vooruit naar komend jaar. Hoe kon het misgaan en wat kan het rapport van de Onderzoeksraad betekenen voor de toekomst van de vreugdevuren?

Uitkeren

De gemeente zal daarom vanaf nu voortvarend aan de gang gaan met de meldingen en geld gaan uitkeren. ,,Wat mij betreft ligt er een commitment om dat eind dit jaar afgewikkeld te hebben.’' Daarbij zal het kernwoord ‘ruimhartigheid’ zijn.

Het gaat, zo meldde de gemeente gisteren aan AD Haagsche Courant, inmiddels om een bedrag van ongeveer een miljoen euro. Het betreft bijvoorbeeld schade aan daken en aan tuinmeubilair, maar ook aan auto’s en kleding.

Een gezin heeft vijf maanden niet in hun huis kunnen wonen door de enorme ravage van al het bluswater. Dat is een van de schrijnendste gevallen.

Quote

Er zullen ook nog claims komen van verzeke­raars

Remkes

Remkes gaf ook een harde waarschuwing aan de gemeenteraad. Er komen nog meer claims aan, zei hij. ,,Er zullen ook nog claims komen van verzekeraars.’’ Die keerden al geld uit aan gedupeerden, maar zullen het geld, nu de gemeente aansprakelijk blijkt, willen verhalen op de stad Den Haag.

Advertentie

Wellicht wordt er een advertentie geplaatst wordt om mensen erop te wijzen dat zij schade kunnen claimen als gevolg van de vonken, als zij dat nog niet hebben gedaan. Remkes vindt dat fair. Wel moet voorkomen worden dat er schade geclaimd wordt die er eigenlijk niet is. Het moet geen verdienmodel zijn.

Hij stelde dat de gemeente nu gaat doorpakken met de gedupeerden. ,,Ruimhartig zonder juridische haarkloverij.’'

Schade

Scheveningen had tijdens de jaarwisseling te maken met een bijna-ramp. Door de gigantische vuurstapel op het strand , gebouwd van pallets, zo hoog als een flatgebouw, ontstond opeens een enorme vonkenregen. Stukken brandend hout en vonken vlogen in het rond. Mensen moesten vluchten en er was dus veel schade. Nog steeds zijn in Scheveningen de sporen zichtbaar. Mensen vinden bijvoorbeeld nog altijd verkoolde stukjes hout in hun tuin.

Bekijk in deze slideshow het vreugdevuur van Scheveningen door de jaren heen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag