Volledig scherm
© PR

'Scheveningse vuurtoren mag niet verworden tot spriet'

De vereniging Vrienden van Den Haag verzet zich in een brief aan burgemeester en wethouders tegen de ontwikkeling van hoogbouw naast de vuurtoren van Scheveningen. De bekende vuurtoren moet in volle glorie blijven stralen aan de kustlijn, vinden de 'vrienden'.

,,De vuurtoren wordt een soort spriet naast dat hoge gebouw'', waarschuwt vicevoorzitter Jacob Bijl van de Vrienden van Den Haag.

De groep maakt zich grote zorgen om het iconische bouwsel. Het rijksmonument is nu een eyecatcher, maar dreigt volgens de groep aan het zicht te worden onttrokken door de bouw van appartementencomplex Light Living van ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed. Daarin komen 82 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Brandbrief

De vereniging hoopt op een serieuze discussie in de gemeenteraad over de vuurtoren en slaat alarm in haar brief aan de gemeente. Het verklaart dat het optrekt met de bewoners en zich voorbereid op de nodige bezwaarprocedures.

De nieuwbouw wordt volgens de Vrienden én volgens het wijkoverleg Scheveningen Dorp met zes etages net één verdieping te hoog. ,,Langdurig overleg heeft geleid tot aanpassingen van het volume, de vorm en het materiaal. De geplande hoogte met zes bouwlagen van een massief gebouw naast de ranke vuurtoren blijft echter een struikelblok'', aldus de brandbrief aan het college.

Quote

De vuurtoren is beeldbepa­lend voor dit stuk van de kust

Vrienden van Den Haag

De Vrienden vinden dat de stad zuinig moet zijn op het rijksmonument. ,,De vuurtoren is een typisch monument van het dorp Scheveningen. Beeldbepalend voor dit stuk van de kust.''

De vereniging heeft zich in het verleden al hard gemaakt voor behoud van het Kurhaus. ,,We hebben het gevoel dat nu weer een monument van Scheveningen in de verdrukking komt.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag