Volledig scherm
PREMIUM
© NICO SCHOUTEN

Schilderswijk Moeders veroveren de buurt

Minder zorgkosten, minder hulpverleners en minder dure opvangplekken. De Schilderswijk Moeders zijn ook financieel een succes.

Wat gebeurt er als een gewone hulpverlener eens een kijkje komt nemen bij een woning in de Schilderswijk? ,,Dan wordt er vaak niet eens opengedaan'', zegt wijkbewoonster Saida Sahli. ,,Want hulpverleners worden gewantrouwd. In het beste geval stellen ze moeilijke vragen. In het ergste geval nemen ze je kind mee.''

Sahli kan het weten. Ze is zelf een van de zeventien Schilderswijk Moeders, het veel geprezen project van Buurthuis De Mussen. Prijs na prijs sleepten de moeders de afgelopen jaren binnen en uit de hele wereld kwamen experts in de Schilderswijk een kijkje nemen hoe ze het daar voor elkaar kregen vrouwen achter de voordeur vandaan te krijgen. En met succes. Uit onderzoek, dat vandaag wordt gepresenteerd, blijkt dat de Schilderswijk Moeders de maatschappij de afgelopen vijf jaar zo'n 5 ton hebben bespaard. Door in een vroeg stadium problemen te signaleren, worden kostbare hulpverleningstrajecten voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag