Scholieren spijbelen voor het klimaat: 'Boeit onze toekomst je iets?'

VIDEOSandor (16) gaat al vier dagen niet naar school. Hij staakt voor het milieu. Geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta, die deze maand in het nieuws kwam met haar spijbelactie.

Een groepje van vijf scholieren, tussen de 15 en 17 jaar, zit met gekruiste benen op straat, recht voor de ingang van de Tweede Kamer. Op bordjes staan leuzen als 'Go green or go home' en 'Boeit onze toekomst je iets?'. Hier en daar is de inkt een beetje uitgelopen. Door de regen.

Sandor van Gessel, die aan het MBO Westland studeert, zit hier het langst, sinds vorige week vrijdag. Hij blijft tot volgende week vrijdag, het einde van de spijbelactie. Zijn school is het er niet mee eens, maar zijn ouders staan er volledig achter, zegt hij.

Veganistisch

Quote

Dit is de wereld waarin we leven. Hier moeten we het mee doen

Anne-Laure Stroek

Zelf leven de protesterende scholieren zo groen mogelijk. Sandor: ,,Ik eet grotendeels veganistisch. Vanwege het milieu.'' Anne-Laure Stroek: ,,Mijn kleren zijn tweedehands.'' Ze is bezorgd, zegt ze. ,,Dit is de wereld waarin we leven. Hier moeten we het mee doen.''

Sinds vorige week dinsdag zit er elke dag wel een groepje scholieren voor het Tweede Kamer gebouw aan het Plein in Den Haag. Sommigen komen een paar dagen, anderen komen langer. Allemaal zijn ze geïnspireerd door de 15-jarige Zweedse scholier Greta Thunberg. De jonge zelfverklaarde 'klimaatradicaal' zat drie weken lang voor het parlementsgebouw in Zweden om een 'schoolstaking voor het klimaat' te houden. Ze drukte flyers waarop stond: ,,Ik doe dit omdat jullie volwassenen mijn toekomst verpesten.''

Haar Nederlandse volgers reageerden op een oproepje op PINK! Politiek, de jongerentak van de Partij voor de Dieren. ,,Wij zijn allemaal geen lid, maar we kwamen het tegen via sociale media'', zegt Sandor.

Rutte en Klaver

De jongeren hopen de aandacht te trekken van de politiek. Ianthe Minnaert (15), glunderend: ,,Vorige week kwam Mark Rutte langs. En Jesse Klaver is geweest, Alexander Pechtold, Diederik Samson, Esther Ouwehand en nog meer mensen.''

Ianthe en schoolgenootje Ellis van der Borgh (15) kregen wél steun van het Gerrit Rietveld college in Utrecht. ,,Ze vonden het goed van ons dat we hier zitten.'' De scholieren hopen dat 'andere landen' hun actie overnemen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
© Jos van Leeuwen
Volledig scherm
© Jos van Leeuwen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag