Scholieren tegen wapens hebben demo-primeur

VideoEen handvol scholieren hadden zaterdag de primeur om te demonstreren voor de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Ze hielden een solidariteitsmanifestatie met leeftijdgenoten in Amerika tegen het wapengeweld in Amerika.

Voor de Wassenaarse politie was het een rustige vingeroefening voor wat er de komende jaren mogelijk aan anti-Amerikaanse demonstraties langs de Benoordenhoutseweg tussen Wassenaar en Den Haag nog gaan komen. De afgelopen 40 jaar was dat in hartje Den Haag aan het Korte Voorhout. Die diplomatieke post hebben de Amerikanen, als een dief in de nacht, een paar weken geleden verruild voor hun nieuwbouw. 

De nieuwe ambassade wordt maandag officieel geopend omgeven met uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen. Elk snoertje van een camera en elke lens die door de pers wordt meegebracht is van te voren aangemeld en benoemd.

Quote

De gemeente Wassenaar wil ons weg hebben omdat hier groen moet komen

Wim Bloemendaal (bedrijfsleider tuincentrum naast ambassade)

Eden Leslie (15) uit Breda had de manifestatie zaterdag georganiseerd zonder al die poespas. ,,Omdat iedereen veilig naar school moet kunnen gaan”, zegt ze over de boodschap van de manifestatie en verwijzend naar de schietpartijen op Amerikaanse scholen. Eden gelooft dat de jonge Amerikanen die nu opstaan tegen wapens en geweld het verschil kunnen gaan maken. ,,Daarbij moeten we hen steunen.”

Tuincentrum

Ook voor het aangrenzende tuincentrum was de eerste demonstratie een historische gebeurtenis. Bedrijfsleider Wim Bloemendaal is al blij dat drie jaar bouwlawaai naast zijn deur voorbij is en de ambassade in gebruik is. De ambassadeur is zich niet komen voorstellen, zegt hij. ,, Toch hangt hem door de ambassade een donkere wolk boven het hoofd. ,,De gemeente Wassenaar wil ons weg hebben omdat hier groen moet komen. Compensatie voor het gebouw van de ambassade. Maar we hebben een pachtcontract tot 2022. We willen die vier jaar nog zitten. Het lastige is dat het pachtcontract dat we hadden met Den Haag is gesloten en we nu onder Wassenaar vallen die ons weg wil hebben. Maar we hebben een lange adem.”

De demonstranten komen in de toekomst mogelijk dan te staan op dat stuk groen. Maar voorlopig voldoet ‘fietspad 10’ dat voor de ambassade ligt. Een sloot, hoge hekken en een woud aan camera’s scheiden het publiek van de diplomatiek post. ,,We zullen wel gezien zijn,” denkt Carlos Raanje (17).

Volledig scherm
Tussen 12.00 uur en 15.00 uur werd er bij de ambassade gedemonstreerd tegen wapens in de Verenigde Staten. © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag