Volledig scherm
© anp

Scholieren verdacht van overval met 18.000 euro buit

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag drie jaar cel geëist tegen twee scholieren die ervan verdacht worden in januari dit jaar een supermarkt in Den Haag te hebben overvallen. De daders gingen er vandoor met een buit van ruim 18.000 euro. Die is grotendeels nog steeds zoek.

Enkele maanden na de overval werden scholieren Tarik A. (20) en Clerence M. (20) uit Den Haag aangehouden. Ze ontkenden vandaag bij de Haagse rechtbank ook maar iets te maken te hebben met de gewelddadige beroving.

Op dinsdagavond 19 januari grepen twee overvallers de teamleidster van de COOP aan de Prins Hendrikstraat vast. Ze dwongen haar naar de ruimte met een kluis te gaan waar ook een andere medewerker aanwezig was. Die kreeg klappen en een mes tegen zijn nek gedrukt. De teamleidster werd gedwongen om de kluis te openen. De overvallers gingen er vervolgens vandoor met de buit van ruim 18.000 euro.

Chantage
De teamleidster wist van tevoren al dat de supermarkt overvallen zou worden. Ze zegt geen alarm te hebben geslagen omdat ze gechanteerd werd. Over een paar weken moet zij voor de rechter verschijnen als medeverdachte. Ze is wel weer op vrije voeten. Ook een vierde verdachte die een bijbaantje had in de supermarkt is uit voorarrest ontslagen. Hij zou de overvallers kennen van school en hen informatie hebben gegeven over de gang van zaken in de COOP, aldus het OM. ,,Beide verdachten wisten dat er wat te halen viel en ze kenden de vluchtroute'', zei de officier van justitie vandaag bij de rechtbank.

De officier neemt het A. en M. kwalijk dat zij niet willen vertellen waar de buit is gebleven. Van de gestolen duizenden euro's is slechts 1800 euro aan muntgeld teruggevonden. De rest van het geld is nog steeds zoek. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat A. vlak na de overval veel geld had.

,,Dat was omdat ik met vrienden op vakantie zou gaan'', verklaarde hij bij de rechtbank. ,,Daarvoor had ik via internet geld bij de bank geleend.'' Verder zou op het mes dat bij de overval werd gebruik DNA-sporen zijn gevonden die richting A. wezen. Volgens zijn advocaat zijn die sporen waardeloos. De rechtbank citeerde vandaag uit telefoontaps en getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat de scholieren hoopten een flinke klapper te slaan.  

De uitspraak is over twee weken. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag