Volledig scherm
© Frank Jansen

School wil 'schoolfotovonnis' voor rel rond Offerfeest van tafel

SchoolfotovonnisOm toekomstige claims van religieuze ouders te voorkomen, eiste de Haagse Maria Montessori vandaag in hoger beroep dat het veelbesproken schoolfotovonnis van tafel gaat. De school moest vorig jaar een schadevergoeding betalen aan een islamitische moeder, omdat de schoolfoto werd ingepland tijdens het Offerfeest.

Het was het meest besproken onderwijsverhaal uit de Haagse regio van 2017. Een islamitische moeder eiste 10.000 euro schadevergoeding van de Maria Montessorischool, omdat haar twee dochters de schoolfoto misten. De fotograaf was besteld op de dag van het Offerfeest, dé islamitische feestdag, toen de kinderen met hun ouders in de moskee zaten. De moeder betitelde het als discriminatie van moslims.

De rechter gaf de vrouw vorig jaar gelijk en wees erop dat de school onvoldoende heeft kunnen aantonen dat de fotograaf niet op een andere dag kon komen. Ook de alternatieve foto, die later nog door een amateurfotograaf was gemaakt van de kinderen, was ‘een leuk gebaar’, maar geen 'professionele foto’. Het geëiste schadebedrag vond de rechter echter te ver gaan; de Maria Montessori werd slechts veroordeeld tot het betalen van 500 euro.

Jom Kipoer

De school gaat nu niet in beroep vanwege dat geld, benadrukt bestuursvoorzitter Wiely Hendricks van scholenkoepel De Haagse Scholen. ,,Het gaat ons om het principe. Deze uitspraak heeft een enorme reikwijdte, de gevolgen voor het héle onderwijs zijn niet te overzien.’’ Andere religieuze ouders kunnen het vonnis volgens hem aangrijpen om ook claims in te dienen. ,,Stel dat een rekenles samenvalt met Jom Kipoer, dan kunnen joodse ouders straks vervangende lessen eisen.’’

Daarnaast strookt de veroordeling voor discriminatie volgens Hendricks niet met de identiteit van de openbare school. Door ‘één vergissing’ blijft dat beeld nu wel hangen, vreest hij.

De moeder staat nog pal achter haar aanklacht. Haar dochters, die inmiddels op een islamitische school zitten, hebben volgens haar erg geleden onder de uitsluiting. ,,Mijn hart brak toen mijn dochter tegen me zei ‘mama, ik sta niet op de foto met de juf’’’, vertelde zij vandaag snikkend aan het hof. ,,Maar als er eerder excuses door de school waren aangeboden dan hadden we hier niet gezeten, dat zweer ik.’’

Het hof doet begin december uitspraak

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag