Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Schoolarts geschrapt door tekort aan personeel

Door personeelsgebrek is in de regio Haaglanden fors gesneden in schoolartsbezoeken. In meerdere gemeenten zijn alleen kleuters bij wie problemen werden vermoed onderzocht door een arts. In Zoetermeer hebben honderden kleuters hierdoor geen enkel consult gehad.

Op elf basisscholen in Zoetermeer is dit jaar geen schoolarts geweest in groep 2 door het personeelstekort. Alleen hier al zijn bijna 350 kinderen niet gecontroleerd op onder meer lengte, gewicht en de ontwikkeling van de motoriek. Dat bevestigt Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ), dat in gemeenten in de regio deze taak vervult. Oorzaak van de noodmaatregel was een plots tekort aan artsen door langdurige ziekte en vertrek. Vervangers vinden lukte niet, omdat in het hele land een tekort aan jeugdartsen is.

Kinderen die een verhoogd risico lopen zijn wel apart uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Ook ouders die er behoefte aan hadden, konden met hun kind naar een arts. De afgelopen maanden heeft JGZ hard gewerkt om de vacatures op te vullen, zegt woordvoerder Lise Rientjes. ,,Vanaf 1 januari is in Zoetermeer de formatie weer op orde.”

Verpleegkundige

Het probleem speelt alleen bij de kleutergroepen. ,,Het gezondheidsonderzoek in groep 7 wordt uitgevoerd door jeugdverpleegkundigen.” Daarvan zijn er op dit moment voldoende volgens Rientjes.

De Zoetermeerse PvdA is daar nog niet gerust op en wil opheldering van het stadsbestuur. ,,Het is totaal onwenselijk dat ogen en oren niet onderzocht worden, net als houding en motoriek”, vindt raadslid Susanne Bout. Ze wil dat volgend jaar een inhaalronde wordt gedaan op de elf scholen waar groep 2 dit jaar is overgeslagen. Dit niet doen, kan er voor zorgen dat er later veel meer kosten moeten worden gemaakt voor duurdere jeugdzorg, ziet ze. ,,De afgesproken vroegsignalering wordt in één klap teniet gedaan.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag