Volledig scherm

'Scootmobiel moeten parkeren naast vuilcontainers is mensonterend'

'Mensonterend' vindt Hagenaar Eric Nuijten het dat zijn invalide buurvrouw (72) haar scootmobiel voortaan pal naast de ondergrondse vuilcontainer (orac) moet parkeren die de gemeente Den Haag deze zomer in de Balistraat heeft aangelegd.

,,Zij en haar mantelzorger hebben zich inmiddels geschikt in hun lot, want zo zijn ze’’, zei Nuijten dinsdag bij de Raad van State in Den Haag. Niettemin wil buurman Nuijten nog een laatste poging doen om de gemeente de orac’s naar de overkant te laten verplaatsen, of in ieder geval een stukje verderop in de straat. Daar heeft niemand last van de containers, stelt Nuijten. Hij stapte naar de hoogste bestuursrechter.

De gemeente wil er echter niet aan. Er zitten er te veel kabels in de grond en er ligt een uitrit, zegt een gemeentewoordvoerster. Volgens het stadsbestuur willen de protesterende bewoners de orac gewoon niet voor hun eigen deur.

Ethische bezwaren

Nuijtens buurvrouw parkeert haar scootmobiel in een groene container die ze van de gemeente voor haar woning mocht zetten. Daarnaast staan nu de vuilcontainers. Nuijten, docent in Rotterdam, heeft daar ethische bezwaren tegen. ,,Haar mantelzorger kan daar ook niet meer parkeren.’' Die moet zijn auto een parkeerplaats verzetten.

Het lijkt maar een paar meter, maar zijn buurvrouw kan nog geen tien meter lopen, aldus Nuijten. ,,Als ze een uitje hebben, dan parkeert hij zijn auto de avond tevoren al voor haar deur. Dan is ze gerust’’, zegt de buurman.

De Raad van State boog zich over een aantal tekeningen en foto’s van de Haagse straat om te zien of de door Nuijten opgevoerde locaties een alternatief kunnen zijn. Maar dan moeten die alternatieven ook nog een verbetering betekenen, terwijl de huidige locatie gewoon goed is, stelt de gemeente. Bij een van de voorstellen van Nuijten wordt de loopafstand van een aantal straatbewoners wat langer, maar hoeven anderen weer minder ver te lopen. De uitspraak van de Raad van State volgt over een week of zes.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag